Mesaj dur într-o scrisoare adresată Patriarhiei Moldovei. Poate fi primul semn pentru unificarea celor două biserici din Republica Moldova

20 octombrie 2023, 20:51

În scrisoarea expediată în luna septembrie, dar apărută abia acum în spaţiul public se menţionează că:

,,În Rusia, atât autoritățile laice, cât și cele bisericești ne-au tratat și ne tratează că pe un popor periferic și fără coloană vertebrală, lipsit de dreptul de a lua deciziile pe care le consideră necesare pentru bunăstarea și prosperitatea sa. (…) O altă tendință care preocupă poporul nostru și pe clerici, care într-un procent de 80% dețin cetățenie română – este dorința tot mai persistentă a Patriarhatului Moscovei de a absorbi Mitropolia Moldovei în așa-numita ,,Lume Rusă”, care este străină aspirațiilor și valorilor noastre naționale.”

În scrisoarea semnată de Mitropolitul Moldovei, IPS Vladimir, se dă ca exemplu abordarea respectuoasă a Patriarhiei Române faţă de Mitropolia Basarabiei, fapt ce a determinat mai mulţi clerici să plece de la Mitropolia Moldovei către cea a Basarabiei.

„Mitropolia Basarabiei, sprijinită deschis de Patriarhia Română, de Republica Moldova și România, a demonstrat că este o forță care nu mai poate fi oprită și care se pare că dorește și va obține restabilirea drepturilor sale istorice (…) Soarta Republicii Moldova este deja hotărâtă de marile puteri – într-un timp relativ scurt ea se va reuni inevitabil cu România și desigur tot ceea ce susține Biserica Ortodoxă din Moldova va deveni parte a Bisericii Ortodoxe Române„, se mai arată în scrisoarea adresată Patriarhului Moscovei.

Secretarul Mitropoliei Chişinăului şi a Întregii Moldove, Vadim Cheibaş, nu a oferit detalii despre intenția Mitropoliei Moldovei, dar a precizat că, deocamdată, Patriarhia Rusă nu a dat un răspuns.

Vadim Cheibaș, secretarul Mitropoliei Chişînăului şi a Întregii Moldove: Este scrisoarea, şi descifraţi-o cum doriţi dumneavoastră. Este foarte clar scris şi sunt mai multe subiecte care sunt abordate, şi intenţia se vede din scrisoare. Eu nu aş vrea să comentez ceva mai multe decât este scris în această scrisoare.

Anatol Țăranu, analist politic: Această scrisoare, această declaraţie care a fost formulată de către Mitropolia Moldovei vorbeşte despre faptul că în interiorul Mitropoliei, a filialei bisericii ruse în Moldova există un puternic curent naţional, care, indiferent de motivele care i-au făcut pe ei să se manifeste acum activ, totuşi pledează pentru reîntoarcerea în biserica naţională, care nu poate să fie altă decât cea română.

Episcopul Ioan, vicarul Mitropoliei Chişînăului şi a Întregii Moldove: Noi pledăm pentru unitatea bisericii per general, cu alte detalii cu referinţă la acest subiect urmează să ne expunem ceva mai târziu.

Reamintim că, la scurt timp după declanşarea războiului din Ucraina, Mitropolitul Chişinăului şi a Întregii Moldove, Vladimir, a declarat că se disociază de poziţia Patriarhiei Ruse, în raport cu evenimentele care au loc în ţara vecină. Asta după ce patriarhul Kiril de la Moscova a reconfirmat sprijinul bisericii ruse pentru militarii lui Putin care luptă în Ucraina.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite