„Mergi în străinătate? Călătorește mai bine prin Rusia. Se extinde în fiecare an!” The Times: Divertismentul TV se întoarce în Rusia pentru a le distrage oamenilor atenția de la război

Există show-ul de talente numit „Toată țara cântă în bucătărie”, unde participanții concurează pentru milioane de ruble în timp ce interpretează cântece de băut. N-ar trebui să ne mire prezența în emisiune a unui băiețel care stâlcește un hit al trupei rock sovietice Kino, în timp ce încearcă să câștige aproximativ 50.000 de euro pentru familia sa, scrie The Times.

07 Septembrie 2022, 13:39 (actualizat 07 Septembrie 2022, 13:41) Știrile TVR |
Foto: Captură video

Pentru cei care nu sunt atât de pasionați de Kino, poate că întoarcerea a două seriale polițiste populare pe Canalul 1 din Rusia se va dovedi savuroasă. Gigantul televiziunii de stat va difuza o nouă serie din „Trăgaciul”, o dramă despre un psiholog care încearcă să investigheze moartea unui client. Iar în „Lingura de argint”, publicul se va întoarce la povestea unui tânăr bogat și nesăbuit adâncit în probleme legale. Este o poveste de căință pentru mase, deoarece tatăl său trage sforile pentru a-i obține un job în poliție pentru a nu ajunge la închisoare.

Pe măsură ce milioane de ruși sunt obosiți psihic de acoperirea constantă a „operațiunii speciale” a președintelui Vladimir Putin în Ucraina, autoritățile media de stat au decis în sfârșit că lucrurile trebuie puțin „piperate”.

„De-a lungul tuturor acestor luni, ne-am ocupat în primul rând să discutăm, să analizăm și să informăm publicul nostru”, a declarat Konstantin Ernst, directorul executiv al Canalului 1. „Vom continua să facem asta, dar în weekend vom începe reluarea proiectelor de divertisment.”

„Oamenii sunt sătui de propagandă”, a spus Max Alyukov, bursier postdoctoral la King’s College din Londra și coautor al unui raport recent despre tendințele mass-media din Rusia. „În primăvară, managerii TV au anulat emisiuni de divertisment, seriale TV și le-au înlocuit cu conținut politic.”

Înainte de invazia Rusiei din februarie, cele trei posturi principale de televiziune – Canalul 1, Rusia 1 și NTV – erau urmărite de 86% din populație. Rating-ul a scăzut la 65% luna trecută, potrivit Romir, un centru de cercetare independent din Moscova.

„Există o serie de indicii legate de oboseala tot mai mare în rândul publicului rus din cauza necontenitei acoperiri a războiului”, a spus Maria Snegovaya, bursier postdoctoral la centrul de studii ruse al Universității Georgetown. „Canalele au observat un declin radical”, a explicat ea, adăugând că elita de la Kremlin se teme să nu piardă aceste audiențe. „Televiziunea din Rusia rămâne instrumentul-cheie al propagandei, în spălarea creierului, în asigurarea loialității oamenilor față de regim.”

Un „asasinat politic”

În ciuda faptului că internetul a devansat consumul TV în Moscova, televiziunea rămâne cea mai comună sursă de informații pentru ruși în general, potrivit unui sondaj independent al Centrului Levada. În aprilie, 67% dintre ruși au declarat că televiziunea este principala lor sursă de informații.

Trecerea la divertisment va estompa mesajele politice în prime-time, dar politica se va strecura invariabil chiar și-n această categorie de produse media, crede Snegovaya.

Ea aduce în discuție un posibil scenariu în care un soldat rus apare într-o emisiune populară de dating pentru a discuta tangențial despre naziștii ucraineni. Într-o emisiune recentă de scheciuri, KVN (similară cu Saturday Night Live din SUA), un actor întreabă: „Mergi în străinătate? Călătorește mai bine prin Rusia. Se extinde în fiecare an!”

Războiul din Ucraina se prelungește, ambele părți anticipând un conflict lung. Estimările occidentale sugerează că până la 80.000 dintre forțele lui Putin ar fi fost ucise sau rănite. De când a început invazia, represiunea Kremlinului împotriva personalului de televiziune care pune sub semnul întrebării războiul s-a intensificat.

La începutul lunii august, Duma de stat a Rusiei a trecut pe lista neagră 142 de producători, regizori sau jurnaliști care fie erau „împotriva” „operaţiunii speciale” din Ucraina, fie „tăceau” pe această temă. Printre cei de pe listă s-a numărat și Ernst, șeful Canalului 1, al cărui statut inițial, „împotrivă”, a fost schimbat cu un semn de întrebare.

Unul dintre cele mai memorabile acte de protest la televiziunea rusă în timpul războiului cel al Marinei Ovsyannikova, redactor la Canalul 1, care a intrat în platoul transmisiei în direct a știrilor de noapte și a strigat „Opriți războiul. Nu războiului”, în timp ce ținea un carton cu mesajul „Nu credeți propaganda. Sunteți mințiți”, fiind semnat în engleză cu: „Rușii împotriva războiului”.

Luna trecută, Ovsyannikova a fost plasată în arest la domiciliu în așteptarea unui proces legat de un alt protest împotriva războiului. Ea ar putea sta zece ani în spatele gratiilor sub acuzația de răspândire de știri false despre armată.

Între timp, Kremlinul a revocat licența publicației Novaya Gazeta, în ciuda faptului că redactorul-șef Dmitri Muratov a câștigat Premiul Nobel pentru Pace anul trecut. Muratov a numit decizia ca fiind un „asasinat politic”.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN RĂZBOI ÎN UCRAINA
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 14°C 17°C
IASI 11°C 13°C
CLUJ 11°C 15°C
CONSTANTA 10°C 11°C
CRAIOVA 12°C 19°C
BRASOV 8°C 12°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI