Merg 50 de kilometri ca să învețe în limba română. Se întâmplă în regiunea separatistă Transnistria, unde autoritățile vor să desființeze școlile în care elevii învață în română

Aproape de granița României, profesori și elevi duc o luptă nedreaptă pentru a putea învăța în limba pe care o iubesc. Fac și 50 de kilometri pe zi ca să ajungă într-o școală cu predare în limba română. Totul se întâmplă în regiunea separatistă Transnistria, unde autoritățile vor să desființeze și cele 7 școli în care elevii învață în română. Profesorii susțin că sunt ajutați de autoritățile de la București, în schimb sprijinul care ar trebui să vină de la Chișinău se lasă așteptat.

01 Februarie 2020, 13:09 (actualizat 01 Februarie 2020, 15:44) |

Eleonora Cercavschi este directoarea singurei școli cu predare în limba română din Grigoriopol, un micuț oraș din Transnistria. Ea susține că este constant persecutată de autorităţile separatiste, doar pentru că le oferă copiilor de acolo educație în limba română.

Pentru a ajunge la lecţii, zilnic, copiii şi profesorii trebuie să treacă linia administrativă impusă de Tiraspol.

Unii elevii parcurg în fiecare zi 50 de kilometri, timp de 12 ani, pentru a beneficia de educație în limba română. Transportul e asigurat de un autobuz donat de guvernul României.

Profesorii spun cu tristeţe că asaltul separatiştilor asupra şcolilor cu predare în limba română pare să aibă succes, pentru că numărul elevilor este în continuă scădere.

În aceste condiţii, profesorii şi elevii români din zonă îşi caută dreptatea la Chişinău. Ajutorul se lasă însă așteptat.

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 20°C 20°C
IASI 18°C 18°C
CLUJ 17°C 16°C
CONSTANTA 19°C 18°C
CRAIOVA 17°C 19°C
BRASOV 17°C 16°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI