Menopauza ar putea explica de ce boala Alzheimer este mai des întâlnită la femei decât la bărbați

2 septembrie 2022, 11:00

Menopauza este un fenomen fiziologic normal si natural pentru aproximativ jumătate din populație după o anumită vârstă. Ea marchează sfârșitul fertilității, pe măsură ce ovarele reduc treptat producția de hormoni sexuali și încetează menstruația lunară.

Dar menopauza este, de asemenea, un punct de interes pentru cercetătorii care încearcă să deslușească unul dintre misterele actuale ale medicinei: De ce aproape două treimi dintre persoanele care suferă de boala Alzheimer sunt femei?

Dr. Lisa Mosconi a ajuns la concluzia că un rol important în dezvoltarea bolii Alzheimer îl joacă hormonii femini – estrogenul și progesteronul; iar dispariția lor, odată cu tranziția la menopauză, duce la schimbări în creier care favorizează apariția bolii.

Boala Alzheimer este o afecțiune neurologică progresivă care determină micșorarea (atrofierea) creierului și moartea celulelor cerebrale. Boala Alzheimer este cea mai frecventă cauză a demenței – un declin continuu al gândirii, al abilităților comportamentale și sociale care afectează capacitatea unei persoane de a funcționa independent.

Unul dintre mituri ar fi că Alzheimer e o boala a bătrâneții. Astfel, oamenii de știință obișnuiau să creadă că acest lucru se datorează faptului că femeile tind să trăiască mai mult decât bărbații. Însă, acum se crede că hormonii joacă un rol major, a spus Mosconi. „Cercetările noastre indică menopauza ca fiind un factor activator”.

Ea susține că hormonii feminini nu sunt implicați doar în procesul de reproducere si al ciclului menstrual. Acești hormoni ajută și la protejarea creierului. Și, totodată, explică cum consecințele declinul hormonal din perioadă menopauzei se suprapun cu multiple simptome ale Alzheimerului la nivelul creierului.

„Multe dintre simptomele menopauzei – bufeurile, transpirațiile nocturne, anxietatea, depresia, insomnia, ceața cerebrală, scăpările de memorie – nu încep în ovare; ele încep în creier”, a spus Mosconi. În timpul perimenopauzei, ovarele produc treptat mai puțini hormoni sexuali – estrogenul și progesteronul. Aceștia sunt hormonii care cresc și scad în timpul unui ciclu menstrual tipic sau al unei sarcini. Odată ce femelele ajung la menopauză, ovarele încetează să mai funcționeze. Dar, pe măsură ce ovarele se schimbă în timpul și după tranziția la menopauză, creierul se schimbă și el.

Dintre hormonii sexuali, estrogenul poate juca un rol mai important în protejarea creierului feminin împotriva demenței. De exemplu, proteinele legate de estrogen din creier sunt localizate în regiuni care implică învățarea și memoria, cum ar fi cortexul prefrontal, hipocampul și amigdala.

„Estrogenul, în special, sau mai precis estradiolul (un tip de estrogen), este „regulatorul principal” al creierului feminin”, a declarat Mosconi. „Reglează nivelurile de energie ale creierului, susține imunitatea și promovează creșterea și comunicarea celulară, printre altele. Această pierdere de estrogen în timpul tranziției la menopauză ar putea crește riscul unei persoane de a suferi de boala Alzheimer și de alte demențe”, a declarat Christian Pike, PhD, profesor de gerontologie la University of Southern California, ale cărui cercetări sunt specializate în diferențele de sex în bolile Alzheimer. Numită uneori ipoteza estrogenului, această teorie este acum mai larg acceptată în rândul cercetătorilor ca o posibilă explicație pentru motivul pentru care femeile prezintă un risc mai mare de Alzheimer.

Nu există încă un leac pentru boala Alzheimer și nici o strategie cunoscută pentru prevenirea acestui tip de demență. Dar experții recunosc că trecerea la menopauză crește riscul de hipertensiune arterială, boli de inimă, diabet și o mai mare vulnerabilitate în ceea ce privește leziunile la nivelul creierului – care sunt, de asemenea, factori de risc pentru boala Alzheimer. Astfel, ei susțin că un stil de viață sănătos și bine închegat poate ajuta la reducerea riscului de apariție a bolii Alzheimer. Aceasta include:

– O alimentație sănătoasă: Dietele nutritive bazate pe fructe, legume, proteine și cereale integrale în cantități limitate.

– Exerciții fizice în mod regulat: Cel puțin 150 de minute de exerciții fizice în fiecare săptămână.

– Dormiți suficient: Pentru adulți, acest lucru înseamnă cel puțin 7 ore pe zi, iar un somn de bună calitate contribuie, de asemenea, la sănătatea generală.

– Reducerea stresului: Rezervați-vă timp pentru a vă relaxa. Tranziția la menopauză poate provoca un exces de stres, care poate fi dăunător pentru corp și creier.

– Evitați toxinele din mediul înconjurător: Reduceți expunerea la toxine dăunătoare, cum ar fi aerul poluat, care este corelată cu un declin cognitiv mai mare și mai rapid.

– Mențineți-vă activ social: Chiar și pe măsură ce îmbătrâniți, evitați să fiți izolat din punct de vedere social, deoarece acest lucru este asociat cu un risc crescut de demență.

– Rămâneți activ din punct de vedere mental: Păstrarea creierului activ pe parcursul vieții adulte, cum ar fi prin muncă stimulantă din punct de vedere mental, poate ajuta la reducerea riscului de demență.

– Fiți la zi cu controalele medicale: Pentru persoanele care trec prin menopauză, vizitați-vă obstetricianul-ginecolog pentru a discuta despre modalitățile de pregătire pentru menopauză și de gestionare a simptomelor menopauzei.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă