Meniuri detaliate la restaurante, obligatorii din 15 martie. ”Gramajul, preţul, caloriile, numărul de E-uri, sărurile, grăsimile, alergenii ar trebui trecute, cred că sunt detaliile necesare”, susține un purtător de cuvânt

28 februarie 2023, 18:37

Peste două săptămâni, clienții restaurantelor, teraselor, cantinelor, cofetăriilor și ai altor localuri vor primi meniuri detaliate, astfel încât să știe exact ce mănâncă.

Pentru fiecare preparat se va cunoaște conținutul, cu toate ingredientele care depășesc 20 de grame, valoarea nutrițională, aditivii folosiți, dar și grăsimile, acizii grași saturați, zaharurile, proteinele și sarea. De asemenea, vor trebui să fie notate și ingredientele care pot provoca alergii sau au fost congelate.

”Consider că e o decizie bună pentru că în felul ăsta putem să observăm mai detaliat ce mâncăm şi, astfel, şi lucrurile care nu ne fac bine, poate avem vreo alergie pentru un anumit tip de E sau substanță care e în mâncare”, spune o persoană.

”Până acum am mâncat fără să ştim și nu am pățit nimic”, este de părere o altă persoană.

Reprezentanții domeniului HORECA spun că schimbarea meniurilor este o operațiune destul de complicată. Le-ar fi fost mai ușor ca toate detaliile să fie trecute într-un singur caiet care să poată fi consultat de clienţi în restaurant, sau menţionate pe un site, şi nu în meniul propriu-zis.

”Gramajul, preţul, caloriile, numărul de E-uri, sărurile, grăsimile, alergenii şi cam atât, ar trebui trecute, cred că sunt detaliile necesare. Restul să le pună undeva în spate şi oricine poate vedea în acel document care, repet, este pus deoparte undeva în restaurant, tipărit, 10, 20, 30 de pagini, nu mai contează, sau într-un site şi tu, consumatorul, să ai acces la acel site”, a spus Radu Tănase, purtător de cuvânt HORA.

Preşedintele ANPC este hotărât să aplice sancțiuni chiar din 15 martie.

”Nerespectarea oricăror acte normative şi oricăror exigenţe legate de acestea, conduc, bineînţeles, la sancţiuni, dar cred că cea mai importantă este că pentru abateri repetate se poate ajunge până la suspendarea activităţii. Până la data de 1 Mai vom aplica eventual, dacă este nevoie, avertismente şi vom stabili un calendar de măsuri de implementare clare pentru fiecare operator economic. De la data începerii sezonului turistic, considerăm că termenul a fost suficient de lung pentru a putea fi implementat acest ordin”, a precizat Horia Constantinescu, președinte ANPC.

Ordinul ar fi trebuit să intre în vigoare în decembrie anul trecut, însă reprezentanții mai multor asociații patronale și federații au insistat ca prevederile să fie amânate.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite