Menajerele din Spania, drepturi egale cu ceilalți angajați. Contractele vor fi pe perioadă nedeterminată, iar angajatorul nu le va mai putea concedia fără motiv

7 septembrie 2022, 18:32

Liliana lucrează în Spania din 1996. Mereu a trebuit să aibă câte două slujbe pentru a avea asigurate contribuțiile la sănătate, pensie și șomaj. Acum face curățenie în case, dar lucrează și ca supraveghetor într-o școală din Valencia.

Decizia de a le fi recunoscute drepturile celor care muncesc în case la curățenie o va ajuta să aibă mai mult timp pentru băiatul ei.

În Spania sunt în jur de 370 de mii de persoane care muncesc în case, cu contract. Dintre acestea 30 de mii sunt românce. Guvernul a aprobat, în premieră, legea care le recunoaște dreptul la șomaj. În plus, contractele vor fi pe perioadă nedeterminată, iar angajatorul nu le va mai putea concedia fără motiv.

La începutul acestui an Curtea de Justiție a Uniunii Europene a decis ca Legea muncii din Spania este discriminatorie prin faptul că nu le acordă celor care lucrează în case cu contract, dreptul la șomaj, în 95 la sută din cazuri fiind vorba de femei.

 


RELATARE DE LA OANA DOBRESCU

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă