Memorialul Vieţii. La Bistriţa a fost inaugurat al treilea monument dedicat Holocaustului

Astăzi la Bistrița comunitatea evreiască a comemorat împlinirea a 75 de ani de la cea mai tristă pagină din istoria lor: deportarea evreilor din oraș în lagărele de concentrare naziste. A  fost inaugurat un monument, al treilea, în memoria celor pieriți în Holocaust, în prezența câtorva evrei plecați în Israel.

04 Iunie 2019, 20:17 Știrile TVR |
Memorialul vieții
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

În urmă cu 75 de ani, în acest loc unde acum este o livada de cireși era un lagăr temporar. Acolo, aproape 7000 de evrei din zona Bistriței au fost ținuți mai multe zile, apoi transportați în lagărele de concentrare de la Auschwitz și Birkenau.

În memoria acelor triste evenimente, astăzi, la Bistrița, a fost dezvelit un monument impresionant, intitulat Memorialul vieții: mai multe plăci metalice pe care sunt inscripționate numele a 1700 de evrei deportați. Cei mai mulți nu s-au întors niciodată.

Evrei și români s-au rugat pentru sufletele celor care au pierit în timpul Holocaustului.

La Bistrița mai există o piatră funerară și un alt monument, dedicate Holocaustului. E singurul oraș din România unde există 3 monumente închinate evreilor uciși în cea mai neagră perioada a existenței lor.

 

 

 

 

 

 

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI -1°C 2°C
IASI 0°C 0°C
CLUJ -2°C -1°C
CONSTANTA -1°C -1°C
CRAIOVA -2°C 0°C
BRASOV -5°C -3°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI