Membrii familiilor bolnavilor de cancer ar putea primi concediu plătit și suport psihologic

Concediu pentru membrii familiilor bolnavilor de cancer
Concediu pentru membrii familiilor bolnavilor de cancer
21 iulie 2021, 21:27

Învingătoare a cancerului, Nicoleta Pauliuc, preşedinta Comisiei de Apărare din Senat: Am fost condamnată la viaţă. Refuz să plec.

Nicoleta Pauliuc, preşedinta Comisiei de Apărare din Senat, a învins cancerul de pancreas şi vrea ca toţi cei care sunt loviţi de teribilul diagnostic să fie sprijiniţi pentru a câştiga lupta grea.

Recunoaşte că nu de puţine ori a căzut, dar familia, medicii şi alţi oameni au ajutat-o să se ridice.

Nicoleta Pauliuc, învingătoare a cancerului, preşedinta Comisiei de Apărare din Senat, inițiatoarea proiectului: Trebuie să le spunem oamenilor că există speranţă. Dacă eu am reuşit, de ce nu şi ceilalţi? M-am operat în România. Aveam nevoie ca specialiştii să mă ajute să-mi găsesc puterea. Sau cei din familie. De multe ori nu ştiu cum să se comporte.

Şi cei loviţi de crunta maladie, şi apropiaţii lor suferă enorm.

Nicoleta Pauliuc a propus un proiect de lege prin care speră ca toţi să fie ajutaţi să se ridice.

Documentul prevede ca orice asigurat care îngrijeşte un bolnav de cancer să beneficieze de concediu de cel mult 45 de zile într-un an, plătit de stat cu 85 la sută din venituri. Astfel îl va putea susţine pe cel suferind la tratamente şi la intervenţiile chirurgicale.

Proiectul mai prevede dreptul la cel puţin o şedinţă de evaluare psihologică şi la minimum cinci şedinţe gratuite de consiliere psihologică şi pentru pacient şi apropiaţi.

Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii: Știința oferă posibilitatea, în acest moment, ca, atunci când ai un diagnostic de cancer, să nu mai fie o condamnare. E important să ne aliniem la standarde europene.

Dr. Doina Hrehoreț, chirurg la Institutul Fundeni: E important să poți să redai speranța unui om. Sunt lucruri cel puțin la fel de importante ca ceea ce faci tu în timpul intervenției chirurgicale.

Dr. Constantin Grozavu pacient, chirurg la Spitalul Militar Central „Carol Davila”: Eu în aprilie am descoperit cancerul de pancreas. Nu ştiu cum am trăit primele 2 luni. Nu ştiam de ce să mă agăţ.

Dr. Laszlo Csaba Degi, director, Societatea Internaţională de Psiho Oncologie: Cinci la sută din pacienții oncologici din România au acces la servicii de psiho oncologie. Este dezastruos. Este experiența de viață cea mai cumplită.

Studiile arată că 30 la sută dintre pacienţii oncologici se sting din cauza depresiei, refuză să mai lupte.

Doina Cojan, vicepreşedinte CNAS: Este necesar și pentru familia acestuia suportul psihologic, pentru personalul medical. Pacienții care primesc suport psihologic au șanse de supraviețuite mai mari. Cred că primul pas în practica oncologică ar trebui să fie screeningul.

Medici, reprezentanţi ai organizaţiilor profesionale şi ai pacienţilor s-au reunit la Parlament pentru a găsi împreună cele mai bune soluţii care să fie incluse în lege, astfel încât viaţa bolnavilor de cancer şi a familiilor să fie mai bună.

Anul trecut, 2,7 de milioane de oameni din Uniunea Europeană au fost diagnosticaţi cu cancer, iar 1,3 milioane au murit din cauza bolii.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite