Membrii CSAT au stabilit un pachet de măsuri pentru combaterea traficului şi consumului de substanţe interzise. Primii pași: modificarea legilor și reorganizarea Agenției Naționale Antidrog

12 octombrie 2023, 22:26

În lupta cu traficul şi consumul de droguri în rândul tinerilor, membrii CSAT au decis că Guvernul trebuie să corecteze lacunele din legislaţie, să extindă accesul la tratament şi recuperare şi să implementeze planul pentru siguranţă şcolară. În plus, secretari de stat din cinci ministere, reprezentanţi ai SRI şi procurori vor forma un grup de lucru care va fi coordonat de Guvern. Și trebuie să realizeze un plan de acţiune.

Citește și: CSAT: Consumul de droguri prejudiciază valorile de securitate națională. A fost aprobat Planul de înzestrare a Armatei până în 2033. Măsuri pentru creșterea capacității de supraveghere aeriană

KLAUS IOHANNIS, preşedintele României (11 septembrie 2023): Efectele, amploarea, provocările societale ale consumului de droguri mai ales de la vârste fragede şi în şcoli sunt o provocare serioasă la adresa siguranţei individuale şi naţionale.

Guvernul anunţă deja o primă măsură.

MARCEL CIOLACU, premierul României: Suplimentăm schema de personal a Secţiei Antidrog din cadrul DIICOT cu 25 de posturi, în prezent sunt doar 16 oameni care se ocupă la nivel central de droguri. Este evident, erau copleşiți de realitate.

Dintre cei 25 de procurori, opt vor avea în vedere Bucureştiul şi judeţul Ilfov.

ALINA GORGHIU, ministrul Justiţiei: Pentru a putea fi înfiinţat acest serviciu specializat în combaterea traficului stradal de droguri pe raza municipiului Bucureşti şi a judeţului Ilfov. Este un număr foarte mare de consumatori, ca urmare a traficului stradal.

De asemenea, la Constanţa urmează să fie înfiinţat un birou antidrog, iar numărul procurorilor va fi suplimentat în judeţele unde au loc concerte sau alte evenimente. Agenţia Naţională Antidrog ar urma să fie reorganizată. Astfel, componenta de tratament va fi transferată în sarcina Ministerului Sănătăţii. Iar la Ministerul Afacerilor Interne va rămâne partea de combatere. Între timp, mai mulţi profesori din ţară au fost instruiţi să recunoască semnele consumului de droguri în rândul elevilor. Problema de fond rămâne însă lipsa centrelor de tratare a adicţiilor la minori.

Dr. CRISTINA ANGHEL, medic primar secţia de Psihiatrie Pediatrică, Spitalul Clinic „Prof. Dr. A. Obregia”: Asta ne lipseşte, structuri sau centre în care un tânăr să poată să beneficieze după ce iese, după tratamentul stării acute de terapie cognitiv comportamentală, de interviu motivaţional, de terapie de grup care l-ar ajuta, consilierea părinţilor, susţinerea părinţilor, care şi ei de multe ori nu ştiu ce să facă, vin la noi şi ne întreabă: Copilul meu consumă, eu ce trebuie să fac când ne întoarcem acasă?

În ceea ce priveşte testarea antidrog a elevilor, autorităţile au anunţat deja că nu va fi o testare în masă şi nu va fi realizată la şcoală, ci în clinici medicale.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite