Meloterapia şi ritmul fericirii. Cum funcţionează terapia prin muzică

12 septembrie 2019, 13:01

“Meloterapia înseamnă terapia prin muzică. Dar nu este doar atat. Este un univers bogat care oferă posibilitatea asocierii tuturor activităţilor fie cele fizice, intelectuale, afective de orice fel. Prin muzică, putem completa activitatea pe care o facem”, explică Ermina Gorjanu, psiholog şi logoped.

“Muzica pe care o ascultăm poate să fie muzica pe care noi o preferăm, poate să fie muzică clasică. Se spune că ar fi cea mai bună metodă pentru linişte, pentru armonizare, un fel de meloterapie corect făcută. Dar totodată poate să fie foarte folositoare şi orice fel de asociere de sunete care sunt pe placul celor care îl ascultă. Muzica clasică se spune că eliberează o parte din cortizonul pe care îl strangem în momentul în care suntem în anumite situaţii tensionate. Dar muzica ne-o alegem efectiv noi în funcţie de placul nostru şi muzica spune, de fapt, ce fel de persoane suntem”, mai spune Ermina Gorjanu.

Chiar dacă românii se declară îndrăgostiţi de muzică, doar 10 % dintre ei spun că ştiu să cânte la un instrument muzical, în special tinerii cu vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani. Instrumentele preferate sunt chitara, pianul şi acordeonul.

Muzica îşi dovedeşte puterea şi asupra copiilor plini de energie. Terapia prin sunete ajută la dezvoltarea armonioasă a micuţilor, îi face  să înțeleagă și să exprime mai corect emoțiile, să comunice şi să se integreze mai bine social.

Ermina Gorjanu, psiholog şi logoped: „Meloterapia, muzicoterapia, tot ceea ce înseamnă artă în a asculta sau a reda este foarte importantă în momentul în care un copil este pus în situaţia să facă ceva ce nu-i poate provoca foarte mare plăcere şi atunci are nevoie de puţină linişte. Îl linişteşte foarte tare genul de muzică adaptată vârstei lor. Muzica poate fi ascultată de fiecare cum doreşte. Doar că psihologul poate alege în anumite situaţii genul pe care să-l asculte pacientul pentru că în anumite situaţii, în funcţie de pacient, poate să creeze şi epilepsie”.

Oamenii de ştiinţă spun că muzica nu este doar o încântare ci şi un adevărat medicament pentru creier şi suflet. Şi cum fericirea are ritmul ei, ascultaţi melodiile preferate încă de la primele ore ale dimineţii. Ritmul şi sunetul vă vor transforma în persoane mai atente şi cu o mai bună capacitate de memorare a informaţiei.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite