EXCLUSIV

Melania Cotoi, românca din Italia care ne promovează istoria

Melania Cotoi din Braşov a devenit celebră în Florenţa datorită valorilor istorice româneşti pe care le promovează printre italieni. De 19 ani locuieşte în capitala Toscanei, unde este ghid turistic. Găseşte mereu legături istorice între cele două ţări şi le foloseşte pentru a arăta că şi România are valori. După doi ani de demersuri a reuşit să convingă Primăria din Florenţa să amplaseze o plăcuţă comemorativă la ultima casă din exilul domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

08 Decembrie 2019, 11:08 (actualizat 08 Decembrie 2019, 14:52) |
Românca din Italia care ne promovează istoria
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Pe Melania Cotoi am întâlnit-o în această toamnă la Florenţa, în timp ce ne aflam pe urmele exilului Reginei Mamă Elena. Ne-a ghidat în fosta capitală a Regatului Italiei, în care s-a mutat în urmă cu 19 ani şi de care este îndrăgostită.

În urmă cu trei ani, Melania a aflat că Ioan Cuza a locuit, în ultima parte a vieţii, între 1870 până în 1873, la moartea sa, în exil, la Florenţa. A găsit casa pe strada Machiavelli, la Piazzale di Porta Romana, datorită arhivelor locale şi a aflat că Alexandru Ioan Cuza a avut legături cu clasa politică şi Curtea Regală Italiană.

Casa lui Cuza era aproape de palatul regal, unde domnitorul român a fost invitat până în 1871, când capitala Regatului Italian s-a mutat de la Florenţa.

Doi ani a durat ca Melania să-l convinga pe primarul Florenţei să spună lumii această poveste.

Plăcuţa comemorativă, un bloc de piatră de 350 kg și înălţimea de 75 cm, specifică arhitecturii toscane, este mândria comunităţii româneşti din Florenţa. Banii au venit de la enoriaşii Protopopiatelor Ortodoxe Române din Toscana şi a fost inaugurată anul acesta, pe 26 ianuarie, la sărbatoarea Unirii Principatelor Române.

Actualul primar al Florenţei a convins-o, apoi, să candideze la alegerile locale în funcţia de consilier. Din păcate, puţini români au votat-o, dar Melania nu şi-a pierdut încrederea în ceea ce face.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 3°C 1°C
IASI 1°C -3°C
CLUJ -3°C -2°C
CONSTANTA 2°C 0°C
CRAIOVA 1°C 1°C
BRASOV -3°C -3°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI