Meduza: Mai mult de o duzină dintre luptătorii lui Kadîrov au fost – sau sunt încă – pe listă federală de teroriști a Rusiei

Ramzan Kadîrov
Ramzan Kadîrov
9 decembrie 2022, 11:42

Utilizând rețelele de socializare și înregistrări ale instanțelor rusești, jurnaliștii de la publicația rusă independentă Verstka au verificat identitatea multora dintre luptătorii de pe listă – și au descoperit că 14 dintre ei au fost incluși pe lista de teroriști a Serviciului Federal de Monitorizare Financiară din Rusia. Cinci dintre soldați se aflau încă pe listă atunci când au fost trimiși în Ucraina. Unul dintre bărbați avea legături strânse cu insurgentul terorist Șamil Basaiev – și chiar a primit un premiu pentru rolul său în criza ostaticilor din 1995 de la spitalul din Budîonovsk  din Rusia, în care au fost uciși peste 100 de civili.

Forțele cecene din Ucraina

De la începutul războiului pe scară largă al Rusiei împotriva Ucrainei, liderul cecen Ramzan Kadîrov s-a referit în repetate rânduri, în postări pe Telegram, la zecile de mii de „voluntari din Republica Cecenă care sunt pregătiți să execute ordinele comandantului suprem suprem din Ucraina.”

În primăvară, canalul Telegram Mojem Obîasnit a raportat că în rândurile voluntarilor trimiși din Cecenia în Ucraina se aflau mai multe persoane cu antecedente penale. Potrivit canalului, unii dintre luptători aveau încă sentințe de închisoare neexecutate, în timp ce alții erau eliberați condiționat și nu puteau părăsi Cecenia.

Potrivit Direcției principale de informații (GUR) a Ministerului ucrainean al Apărării, primele grupuri de luptători voluntari ceceni au părăsit republica la 12, 13 și 16 martie. Câteva zile mai târziu, Kadîrov a scris că „un întreg batalion de voluntari a ajuns în Ucraina” și că aceștia erau „dornici de luptă”.

La 12 martie, canalul de telegramă anti-Kadîrov 1ADAT a postat o fotografie a voluntarilor alături de președintele parlamentului cecen Magomed Daudov. Un utilizator cecen l-a recunoscut pe unul dintre soldați ca fiind Usman Sukuev și a afirmat că acesta a fost „trimis la închisoare pentru o perioadă lungă de timp”. Potrivit lui Mojem Obîasnit, Sukuev a fost condamnat pentru fabricare de arme și posesie de droguri.

În lunile care au urmat, Kadîrov a continuat să raporteze sosiri de soldați ceceni voluntari în Ucraina. La 26 martie, soldați din alte părți ale Rusiei au început să apară în unitățile de voluntari ceceni.

Lista luptătorilor voluntari ceceni publicată de GUR include persoane care au apărut pe lista de teroriști și extremiști a Serviciului Federal de Monitorizare Financiară din Rusia. Unii dintre soldați se află pe listă și în prezent.

„Executorul personal” al lui Șamil Basaiev

Voluntarul nr. 1017 de pe lista GUR este Isa Dukaiev, în vârstă de 54 de ani, un fost aliat al liderului terorist Șamil Basaiev. Pe lista federală a teroriștilor din Rusia, Dukaiev este nr. 4256.

Potrivit Kommersant, în 1995, Isa Dukaiev a păzit palatul prezidențial al liderului cecen de atunci, Djokar Dudaiev, ca parte a unei unități conduse de Șamil Basaiev. Mai târziu, în același an, Dukaiev a luat parte la asediul de cinci zile al spitalului din Budîonovsk, în care au fost uciși peste 100 de civili. Ulterior, el a primit cea mai înaltă distincție a Icikeriei, Ordinul de Onoare al Poporului, pentru rolul său în această criză. În plus, Dukaiev a fost șeful departamentului Ministerului de Securitate al Șaria din Icikeria în districtele Gudermesski și Nojai-Iurtovski din Cecenia.

În 2001, ofițerii FSB l-au arestat pe Dukaiev în Cecenia. La acea vreme, Kommersant s-a referit la el ca fiind „prietenul” și „călăul personal” al lui Basaiev, în timp ce Channel One l-a numit „unul dintre cei mai apropiați asociați ai lui Șamil Basaiev”.

În 2002, un tribunal din Stavropol Krai l-a condamnat pe Dukaiev la 12 ani de închisoare pentru banditism, posesie ilegală de arme, terorism și luare de ostatici. În 2005, el a fost condamnat din nou, de data aceasta pentru răpirea unui minor la mijlocul anilor 1990, dar a fost scutit de o pedeapsă cu închisoarea din cauza unui termen de prescripție expirat.

Un soldat din unitatea lui Ruslan Gelaiev

Numărul 2120 pe lista GUR ucrainean este Ahmed Dulaiev, un soldat care a servit în unitatea comandantului de teren al rebelilor ceceni Ruslan Gelaiev la începutul anilor 2000. (Pe lista de teroriști a Serviciului Federal de Monitorizare Financiară din Rusia, Dulaiev este nr. 4258). În 2003, Curtea Supremă din Osetia de Nord l-a condamnat la 13 ani într-o închisoare de înaltă securitate pentru banditism, posesie ilegală de arme și trecere ilegală a frontierei.

Potrivit Kommersant, la începutul anului 2002, Ahmed Dulaiev s-a alăturat unității militare a lui Gelaiev din Georgia. În luna septembrie a aceluiași an, 300 de soldați din această unitate au trecut în Ingușetia, unde au luat pentru scurt timp ostatici mai mulți civili în satul Tarskoie înainte de a lansa un atac asupra satului Galashki.

Serviciul RFE/RL din Caucazul de Nord a raportat în septembrie că Ahmed Dulaiev a murit în timp ce lupta în Ucraina. Postul a citat un canal cecen Telegram, care a afirmat că Dulaiev s-a alăturat războiului sub amenințarea unor noi acuzații penale.

Teroriștii nu mai sunt teroriști

Lema Ohaiev, în vârstă de 48 de ani, a fost adăugat pe lista de teroriști a autorităților ruse cel târziu în 2011. În martie 2022, el s-a alăturat războiului din Ucraina. Până în octombrie 2022, el a fost scos de pe lista teroriștilor.

Ohaiev a fost condamnat la 13 ani de închisoare pentru terorism și tentativă de omorâre a unui ofițer de poliție. Nu este clar când a fost pronunțată sentința, dar Ohaiev a fost urmărit penal în baza versiunii vechi a unei legi care a fost modificată la sfârșitul anului 2008.

Conducerea închisorii în care Ohaiev și-a ispășit pedeapsa l-a descris ca fiind o persoană „predispusă să atace funcționarii administrației [închisorii]” și „să își afirme influența negativă asupra altor deținuți și să promoveze ideologii extremiste”.

Alte nouă persoane de pe lista ucraineană a luptătorilor voluntari ceceni au fost incluse pe lista de teroriști a Rusiei și ulterior eliminate.

Potrivit lui Abubakar Iangulbaiev, fost avocat al organizației Comitetul împotriva torturii, Cecenia recrutează soldați cu cazier judiciar pentru că duce lipsă de voluntari. În opinia lui Iangulbaiev, Kadîrov a fost în mare parte incapabil să-i tenteze pe ceceni cu medalii și plăți în numerar, deoarece războiul Rusiei împotriva Ucrainei le amintește de războaiele cecene.

„Kadîrov a decis că ar fi mai bine să trimită oameni care au făcut închisoare pentru terorism. Și mulți dintre ei au primit sentințe uriașe – de la 15 ani până la închisoare pe viață. Și chiar dacă își ispășesc pedeapsa, sunt încarcerați din nou. Participarea la operațiunea militară specială le oferă o șansă de a se răscumpăra, de a se reabilita în fața țării lor și, astfel, de a obține libertatea”, a declarat Iangulbaiev. „În plus, dacă acești oameni sunt presupuși teroriști, înseamnă că sunt predispuși la violență, la război și la toate acestea. Și exact de asta are nevoie Kadîrov pentru război.”

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă