Meduza: Adevărata înscăunare a lui Dughin ca ideolog-șef al regimului Putin

Alexander Dughin
Alexander Dughin
4 noiembrie 2022, 10:04

Gânditorii ultraconservatori vizitează adesea Kremlinul pentru întâlniri private cu oficiali cheie. În ultimele luni, aceasta a fost impresia celor din interiorul Kremlinului. Doi dintre ei, printre alte surse, au discutat cu corespondentul special al Meduza, Andrei Perțev, despre contribuția pe care acești vizitatori trebuie să o aducă la noua ideologie emergentă a Rusiei și despre modul în care au ajuns la influența lor actuală în administrație.

Iată ce știm despre filozoful Alexander Dughin, scriitorul Alexander Prokhanov și istoricul Vardan Bagdasarian – și ideile pe care aceștia le-au răspândit.

***

Alexander Dughin este un filozof politic eurasianist și unul dintre cei mai proeminenți ideologi ai așa-numitei „lumi ruse”, o idee care la început se referea la solidaritatea rușilor din străinătate cu compatrioții din țara natală, dar ulterior a evoluat în ceva mai mult sinistru – un apel către o respingere totală a valorilor identificate cu „amenințătorul” „Occident colectiv”. Din jurul anului 2000, Dughin a promovat ideea Uniunii Eurasiatice. Aceasta este un organism geopolitic care ar absorbi țările ce au alcătuit cândva URSS. Scopul uniunii este să se opună Occidentului și tot ceea ce înseamnă el. Filosoful francez Bernard-Henri Lévy și mulți alții au criticat opiniile lui Dughin ca fiind în esență fasciste.

Un alt „vizitator frecvent” al Kremlinului este Alexander Prokhanov, un scriitor rus „patriotic” și redactor-șef al Zavtra („Mâine”), un săptămânal care îmbrățișează deschis „ideologia imperială” a statului. În 1991, Prohanov a susținut tentativa de puci. El este, de asemenea, cunoscut pentru că a inventat ideea de „ortodoxie atomică” – un model de organizare de stat care combină elemente ale stalinismului și Rusia pre-revoluționară, creștin-ortodoxă, patriarhală.

Istoricul Vardan Bagdasarian nu este o figură la fel de cunoscută ca ceilalți doi. El a scris pentru ziarul Zavtra al lui Prokhanov și a fost coautor de cărți cu Vladimir Yakunin, fostul director executiv al RZD, compania feroviară rusă. Bagdasarian scrie adesea despre ciocnirea civilizațiilor, numind regiunea Donbas „frontiera civilizațională a Rusiei”. „Donbasul nu este doar o trambulină pentru eliberarea Ucrainei de nazism”, scrie el, „este, de asemenea, o platformă pentru auto-recuperarea civilizațională a Rusiei. Țărâna din Donbas este cea care produce noua ideologie rusă, nu prin teorie, ci prin sânge și moarte. Numai o ideologie sacrificată prin sângele eroilor poate avea perspective istorice reale.”

„Chestiunea existențială a vieții și a morții a revenit”, spune el într-un alt articol. „Donbas a creat un nou tip de tineri, diferiți de studenții postmoderniști din capitală. Băieții ăștia, care au trecut prin război, se vor contopi, mai devreme sau mai târziu, cu restul vieții civice — și atunci, tinerii care petrec acum în capitală nu vor avea o viață ușoară.”

Bagdasarian pledează pentru introducerea unei ideologii oficiale în Rusia. În ceea ce privește „Occidentul”, el este convins că este guvernat colectiv de o rețea de corporații transnaționale, un „sistem oligarhic global”.

Un alt „consultant” obișnuit al Kremlinului pare să fie Konstantin Malofeiev, „oligarhul ortodox” din spatele Tsargrad TV, un canal conservator pe care l-a înființat cu ajutorul fostului director al Fox News, Jack Hanick. În trecut, relațiile lui Malofeiev cu Kremlinul au fost tensionate. În 2019, s-a alăturat partidului Rusia Justă. Toată lumea se aștepta ca Malofeiev să finanțeze unele reforme în partid și să rămână în conducerea acestuia. În schimb, a încercat să preia controlul total al partidului. Nici Kremlinul, nici partidul însuși nu au salutat această ambiție.

Contururile unei noi ideologii

Cei din interiorul Kremlinului care au fost de acord să vorbească cu Meduza cred că aceștia au fost însărcinați să ajute administrația „să găsească contururile unei noi ideologii”. Se știe că Serghei Kirienko, adjunctul șefului de personal al Kremlinului, și cei mai apropiați colegi ai săi, Alexander Kharichev și Serghei Novikov, se întâlnesc și se consultă cu ideologii. (Haricev conduce un departament care deservește Consiliul de Stat; Novikov este responsabil de Direcția pentru Proiecte Sociale a administrației.) Întâlnirile lor generează nu numai conținutul programatic al unei ideologii oficiale, ci și puncte de discuție specifice care sunt ulterior încorporate în discursurile susținute nu numai de Kirienko, ci și de Putin însuși.

Kirienko a vorbit despre război în octombrie: „Rusia a câștigat întotdeauna orice război, atâta timp cât acel război a fost cu adevărat un război popular. Așa a fost întotdeauna. Vom câștiga cu siguranță acest război, fie că este războiul „fierbinte”, războiul economic sau războiul psihologic și informațional care este purtat împotriva noastră. Dar asta presupune ca acesta să devină un război popular, astfel încât fiecare persoană să simtă implicarea lor.”

În aceeași perioadă, Kirienko a vorbit cu Adunarea Populară Mondială a Rusiei, o organizație creștin-ortodoxă condusă de patriarhul Kiril, cu Konstantin Malofeiev ca adjunct. Acolo, Kirienko a adus în discuție nevoia „de a păstra tradițiile istorice ale oamenilor și valorile spirituale tradiționale, inclusiv familia puternică, maternitatea, respectul pentru bătrânețe și stilul de viață sănătos”.

Potrivit unei surse apropiate conducerii partidului Rusia Unită, Dughin și Prokhanov au lucrat cu Kremlinul în trecut – de exemplu, chiar înainte de 2010, când Biroul Președintelui era condus de Vladislav Surkov. De atunci, contactul lor cu administrația nu a fost la fel de regulat, deoarece Biroul Președintelui i-a perceput pur și simplu ca persoane publice cu o audiență marginală ultraconservatoare. Acest lucru s-a schimbat: mesajul lor nu mai este „marginal” și, în schimb, devine rapid baza unei ideologii naționale oficiale. „În aceste zile, vocabularul lui Dughin este chiar pe buzele lui Putin”, a spus o sursă din interiorul Kremlinului.

Aceeași sursă explică că, în trecut, mass-media a exagerat adesea influența lui Dughin. În special în Occident, el a fost pretins a fi „creierul lui Putin” și ideologul său șef. În realitate, Putin știa foarte puține despre ideile sale până de curând. Acest lucru s-a schimbat după uciderea fiicei lui Dughin, Daria.

În urma crimei, Putin a devenit „serios interesat” de Dughin. I-a trimis o telegramă de condoleanțe și de atunci a încurajat contactele administrației cu filozoful. La o lună de la uciderea Dariei Dughina, pe 30 septembrie, Putin a folosit pentru prima dată una dintre insultele preferate ale lui Dughin: „anglo-saxonii” (în sensul presupusei hegemonii anglo-americane în Occident). O persoană din interiorul Kremlinului explică acest lucru ca rezultat direct al morții Dughinei – și al modului în care a fost exploatată pentru a-i arăta lui Putin că „dușmanii” îi atacă pe „suținătorii valorilor tradiționale”, acele valori fiind, desigur, foarte dragi lui Putin.

Două dintre sursele noastre apropiate de Kremlin ne asigură că nici Kirienko, nici Karicev, nici restul biroului președintelui nu împărtășesc ideile ultraconservatoare ale lui Dughin. Mai degrabă, par indiferenți față de conținutul ideologiei sale și o văd ca pur instrumentală. Dacă Kirienko se îndreaptă către gânditori conservatori, acest lucru se întâmplă, în primul rând, pentru că trebuie să lucreze cu oameni ale căror opinii îl vor atrage pe Putin. În al doilea rând, dintre toți consultanții politici și politologii care ar fi bucuroși să lucreze cu Kremlinul astăzi, nu există nimeni care să poată „oferi un proiect clar și consecvent intern care să fie pe placul șefului statului”. Câțiva dintre foștii „ideologi” au părăsit în ultima vreme Rusia cu totul. Sursa noastră descrie situația din Kremlin: „Au experți, au interpreți. Dar ei nu au ideologi moderați, mai ales pe tonul potrivit – și astfel ajung să lucreze cu conservatorii de dreapta, care sunt din belșug. Vremurile radicale cer oameni radicali.”

Dughin, Prokhanov, Bagdasarian și Malofeiev nu au răspuns la întrebările Meduzei. Cu toate acestea, secretarul de presă al Kremlinului, Dmitri Peskov, a oferit o reacție legată de legătura Kremlinului cu acești ideologi. Răspunsul lui a fost: „Nu dezvăluim aceste informații”.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite