Meduza, cea mai cunoscută publicație independentă din Rusia, a fost interzisă de regimul Putin. Jurnaliștii riscă să fie trimiși la închisoare

27 ianuarie 2023, 20:31

Procuratura Generală a Rusiei a declarat publicația Meduza drept „organizație indezirabilă” pe motiv că ar reprezenta „o amenințare la adresa fundației ordinii constituționale a Federației Ruse și a securității naționale”. Știrea face înconjurul presei internaționale.

Cotidianul britanic The Guardian titrează: „Rusia a interzis Meduza, într-o încercare de a elimina presa independentă”.

Potrivit Financial Times, Kremlinul își întețește cenzura în ce privește relatările despre războiul din Ucraina și recurge la unul dintre cele mai dure acte de cenzură de când Vladimir Putin a ordonat invazia la scară largă asupra Ucrainei.

Interzicerea site-ului de știri este ultima decizie a Kremlinului din strategia sa de a controla discursul în ce privește războiul din Ucraina.

Oricine din Rusia care accesează site-ul, dă like sau distribuie un articol riscă amendă sau chiar pușcăria, notează și The New York Times.

Publicația independentă Meduza a fost fondată de un jurnalist rus la Riga, în Letonia, în 2014. În aprilie 2021, Ministerul rus al Justiţiei a declarat-o agent străin.

După invadarea Ucrainei, Kremlinul a interzis ca ofensiva sa să fie numită război sau invazie, apoi a închis mai multe instituții de presă.

O lege dată de Duma de Stat a introdus pedepse de până la 15 ani de închisoare pentru oricine discreditează forțele armate ruse sau contrazice linia oficială a Kremlinului.

Cel puțin 133 de oameni au fost puși sub acuzare, iar sute de jurnaliști au fugit din Rusia și au continuat să transmită din Lituania, Letonia sau Georgia.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite