Mediul de afaceri cere păstrarea cotei unice. Academia Română: „După ce obții prosperitate, poți să îți permiți și impozitare progresivă”

31 mai 2022, 21:45

Specialiștii reuniți în platforma Pact pentru Fiscalitate critică intenția de a introduce un impozit progresiv. Susțin în schimb că încasările statului ar crește semnificativ chiar și cu cota unică. Asta cu o singură condiție: statul să renunțe la privilegiile acordate anumitor categorii.

Gabriel Biriș, avocat specializat în fiscalitate: „Prima întrebare la care cred că ar trebui să răspundă cei care propun cotele progresive – la ce vor să se aplice? Că dacă vor doar pentru cei care acum plătesc cota unică (…) o astfel de măsură n-are cum să ajute. Sarcina fiscală trebuie așezată proporțional cu cât câștigăm, fără să discriminăm între diverse tipuri de venituri sau diverse categorii de persoane”.

Reprezentanții antreprenorilor consideră că facilitățile fiscale acordate anumitor sectoare le afectează pe celelalte pentru că rămân fără angajații atrași de facilități.

VEZI și Codul Fiscal, greu de modificat. Ciucă și Ciolacu nu se înțeleg pe cota unică

Una dintre asociațiile patronale atrage atenția că problema impozitării excesive a muncii nu are legătură cu impozitul, ci cu contribuțiile pentru pensii și sănătate.

Pentru păstrarea unei cote unice mai bine aplicate pledează și experți ai Academiei Române.

Lucian Albu, director, Institutul de Prognoză Economică, Academia Română: „După ce obții prosperitate, poți să îți permiți și o impozitare progresivă. (…) La noi nu își are rostul în acest moment. Rațiunea pentru care a fost introdusă acea cotă unică a fost tocmai de a atrage investițiile străine în România și de a permite unei clase mijlocii să apară, pentru că la noi e încă în faza de apariție„.

Codul Fiscal ar urma să se modifice de anul viitor, iar forma pe care o va avea urmează să fie stabilită în discuțiile care au loc în această perioadă în cadrul coaliției de guvernare.

VEZI și Președintele Klaus Iohannis: Nu există o decizie în coaliție pentru a schimba sistemul de impozitare, nu cred că se va întâmpla foarte curând. Discuțiile se poartă mai mult la televizor decât în coaliţie

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite