Mediterana: 17 migranţi salvaţi se adaugă altor 32 în aşteptarea unui port. Migranții, printre care copii mici și femei, vin din Nigeria, Libia şi Coasta de Fildeș

30 decembrie 2018, 10:36

Sâmbătă dimineaţă, vasul sub pavilion german Professor Albrecht Penck, închiriat de Sea-Eye şi plecat pe 21 decembrie în prima sa misiune de salvare în Mediterana, a acordat ajutor unui număr de  16 bărbaţi şi o femeie înghesuiţi fără provizii pe o barcă mică din lemn.

Sea-Eye a participat din 2015 la operaţiuni de salvare în largul Libiei cu două nave mai mici, Sea-Eye şi Seefuchs.

În acelaşi timp, vasul ONG-ului Sea-Watch, Sea-Watch 3, naviga în continuare între Malta şi insula italiană Lampedusa având la bord 32 de migranţi salvaţi pe 22 decembrie şi fără vreo perspectivă de a-i debarca.

Aceşti migranţi, printre care se află trei copii mici, trei adolescenţi şi patru femei, vin din Nigeria, Libia şi Coasta de Fildeș.

Joi, s-a îndreptat spre sud după ce a primit semnale că o ambarcaţiune improvizată transportă 70 de persoane. „Am căutat două zile fără succes şi fără colaborarea autorităţilor”, a denunţat ONG-ul sâmbătă.

Italia, Malta, Spania şi Olanda au refuzat să primească migranţii de pe Sea-Watch 3. În Germania, mai multe oraşe s-au arătat dispuse să îi găzduiască.

Contactat de AFP, un purtător de cuvânt al guvernului de la Berlin a explicat că Germania acceptă migranţi numai în cazul în care sunt distribuiţi şi în alte ţări europene, cum s-a întâmplat deja după alte operaţiuni de salvare de când Italia şi-a închis oficial porturile în iunie.

În prezent, au loc negocieri între Germania şi mai multe ţări din UE, în special Olanda, a precizat purtătorul de cuvânt, adăugând că o soluţie ar putea fi găsită „în următoarele două, trei zile”.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite