Meditațiile și cadourile sunt interzise la școală. Codul Etic al profesorilor a fost aprobat prin ordin de ministru

Din acest an, profesorii nu mai au voie să facă meditații în particular cu elevii cărora le predau și la școală. Codul etic aprobat de fostul ministru al Educației, Valentin Popa, a fost trimis la Monitorul Oficial și va intra în vigoare imediat ce va fi publicat. Acesta le va interzice profesorilor și să primească atenții din partea părinților.

02 Octombrie 2018, 10:20 (actualizat 02 Octombrie 2018, 20:41) Știrile TVR |
Codul Etic al profesorilor
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Codul de Etică le interzice profesorilor să ceară şi să primească bani, cadouri sau servicii, să colecteze fonduri de la elevi şi părinţii acestora pentru protocol în cazul examenelor, evaluărilor, olimpiadelor sau altor concursuri şcolare.

Codul de etică prevede că profesorii nu pot face meditaţii cu propriii elevi în schimbul unor „avantaje materiale sau financiare”.

Traficul de influenţă şi favoritismul în evaluarea la clasă sunt interzise.

Documentul stipulează  că le este interzis profesorilor să implice elevii „în activităţi de partizanat politic şi de prozelitism religios în cadrul unităţilor de învăţământ preuniversitar sau în afara acestora”.

Codul mai prevede că profesorii vor putea recomanda manuale auxiliare, dar nu-i vor putea constrânge în niciun fel pe elevi și părinți să le cumpere.

Documentul a fost discutat timp de 7 ani, din 2011, și a fost aprobat de fostul ministru al Educației, Valentin Popa, înainte ca acesta să-și dea demisia, dar nu a fost încă publicat în Monitorul Oficial.

Nici  după ce va fi publicat în Monitorul Oficial, profesorii nu vor fi obligați să respecte Codul Etic. Acesta nu prevede sancţiuni clare, ci doar obligaţii care pot duce la cercetarea disciplinară a profesorilor.

Sindicaliștii din învățământ contestă unele prevederi din document și sunt deranjați că n-au făcut parte din comisiile care au elaborat documentul.

 

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 1°C 4°C
IASI 2°C 4°C
CLUJ 2°C 2°C
CONSTANTA 3°C 4°C
CRAIOVA 2°C 8°C
BRASOV -1°C 1°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI