Medicul Radu Ţincu, la TVR: Astăzi nu mai vorbim despre intoxicaţii acute. Efectele cumulative pe termen lung ale poluanţilor le găsim în cea mai gravă patologie pe care o avem astăzi, cancerul

1 februarie 2022, 18:10

În era vitezei începem să ne dăm seama că poluare are limite destul de înalte şi trebuie să ne gândim serios cum să ne protejăm.

Cauzele polurii, spune Nastasia Belc, şefa Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare, sunt multiple. Provin din agricultută, din mediu, din tehnologiile de procesare, din medicamentele cu care sunt tratate plantele şi animalele. Deci noi suntem cei care poluăm mediu şi ar trebui să ne regândim acrivităţile zilnice.

„Poluanţii au nişte caracteristici. Unii dintre ei sunt persistenţi în mediu, iar asupra organismului au o caracteristică de bioacumulare, se acumulează în organism. Metalele grele, pesticidele au un efect cumulativ pe termen lung. Astăzi nu mai vorbim despre intoxicaţii acute, însă efectele cumulative pe termen lung sunt cele pe care le găsim în cea mai gravă patologie pe care o avem astăzi, boala canceroasă. Cancerele, sunt în foarte mare parte intensificate de prezenţa unor substanţe poluante” afirmă medicul Radu Ţincu.

În cazul poluări alimentare, sunt studii care arată că “la nivelul tubului digestiv, tumorile digestive conţin cantităţi de 30-40 de ori mai mari de mercur sau metale grele. Asta arată că este posibil ca această expunere cronică a mucoasei digestive la metale grele să ducă la apariţia unor mutaţii care să favorizeze formarea acestor tumori” potrivit medicului Ţincu.

Însă, specialiştii consideră că cea mai gravă poluare este poluarea aerului. Aerul este încărcat cu foarte multe particule pe care le inspirăm şi expirăm. Această poluare are un mare impact asupra tractului respirator.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite