Vaccinarea a fost inițiată foarte bine în România, în ultima vreme s-a accelerat, dar este important în același timp să fie imunizate persoanele la risc, a subliniat, din Marea Britanie, în cadrul unei Ediții speciale, medicul specialist pneumolog Tudor Toma.
"Eu în primul rând vreau să-i felicit pe colegii din România pentru că vaccinarea în România a fost inițiată foarte bine și am văzut că în ultima vreme a fost accelerată. Aici, în Marea Britanie, s-au vaccinat cu precădere persoanele la risc, deci au fost vaccinate în special persoanele în vârstă, și apoi imunizarea a scăzut. Deci este foarte important să imunizăm persoanele la risc", a subliniat medicul.
"De exemplu, putem să imunizăm 200 de persoane peste 80 de ani pentru a salva o viață, dar trebuie să imunizăm peste 5 mii de persoane peste 50 de ani pentru a salva o viață, deci imunizarea în special a celor în vârstă are un rol important. Acum, în timp, urmează să vedem - toată lumea este bucuroasă că a scăzut rata de infectare și în spital, de exemplu, nu mai avem pacienți cu pneumonie COVID - ieri a fost un singur deces datorat COVID-ului în Marea Britanie, ceea ce este absolut pozitiv și foarte bine, dar urmează să vedem ce se va întâmpla în lunile următoare", a adăugat el.
"Toată lumea este optimistă, dar am văzut că există și posibilitatea să apară din nou răbufniri ale epidemiei și sperăm că nu va fi situația", a conchis el.
Medicul a precizat anterior că în Marea Britanie se vorbește despre imunizarea copiilor peste 12 ani, însă începând din toamnă "și numai dacă situația epidemiologică o face necesară".
Potrivit celor mai recente date, SUA vor autoriza cel mai probabil de săptămâna viitoare folosirea vaccinului Pfizer la adolescenții între 12 și 15 ani.
"În momentul de față, acest vaccin nu este autorizat la copii, deci nu este autorizat decât la persoane peste 16 ani, iar în Marea Britanie nu au fost vaccinate decât persoanele peste 16 ani care aveau comorbidități, care erau mult mai la risc de a face o formă gravă de COVID", a subliniat dr. Tudor Toma.
"În funcție de situația epidemiologică, deci dacă rata de infecție va fi mare la această grupă de vârstă, între 12 și 18 ani, atunci este posibil să fie introdusă vaccinarea tocmai pentru a preveni închiderea școlilor sau restricții legate de școli pentru acești copii", a mai precizat el.