Medicul Mihai Craiu explică cum trebuie să intervină părinții în situații limită și să acorde primul ajutor celor mici

2 aprilie 2019, 13:13

Mihai Craiu, medic pediatru la Institutul de Ocrotire a Mamei și Copilului din Capitală a explicat în emisiunea Perfect, Imperfecte cum trebuie reacționat în situații de urgență.

Medicul spune că trebuie intervenit atunci când pacientul s-a înecat sau a suferit un stop cardiac. Ne dăm seama că un pacient este în situație critică atunci când nu răspunde, a căzut pe jos.

Un copil care nu plânge după ce s-a lovit și nu este responsiv primul lucru pe care trebuie să îl face, este să verificăm funcțiile vitale. Ne aplicăm cu blândețe spre pacient și plasăm urechea și obrazul în dreptul gurii copilului să vedem dacă acesta respiră, dacă simțim cu obrazul și auzim respirația. Dacă respiră eficient chiar dacă nu pare deloc să fie conștient ar trebui să apelăm imediat la 112. la traumatisme importante cu pacient inconștient nu este prudentă deplasarea deoarece pot exista leziuni de coloană.

Părinții trebuie conștientizați că trebuie făcut ceva până vine echipajul de urgență. Pentru că un copil care s-a înecat și are o obstrucție de cale aeriană nu poate să își țină respirația 15 minute până vine  ambulanța. De aceea trebuie să știm să facem aceste manevre, ele trebuie văzute,  apoi trebuie exersate sub supravegherea personalului medical, a explicat medicul pediatru.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite