Medicul Mihai Craiu despre hepatita acută severă: Igiena mâinilor este esențială, administrarea repetitivă de paracetamol trebuie evitată

Dr. Mihai Craiu
Dr. Mihai Craiu
26 aprilie 2022, 11:23

Potrivit experților Organizației Mondiale a Sănătății singurul agent patogen care ar putea fi incriminat pentru apariția acazurilor fulminante de tuberculoză pare a fi serotipul 41 al adenovirusului, însă nu se știe sigur deocamdată, a explicat medicul pediatru Mihai Craiu.

Pentru moment, vorbim în special de copiii foarte mici, până în 5 ani, exact aceia care nu se spală pe mâini, care bagă lucruri în gură. Trebuie să prevenim contaminarea cu virusul pe partea digestivă, a insistat medicul.

Măsura de prevenție care trebuie respectată este cea a spălării mîinilor cu apă și săpun după ce copiii folosesc clanțe sau alte obiecte din locurile publice, precum și înainte de a mânca. Și alimentele consumate crude (fructe, legume) trebuie spălate temeinic.

Părinții pot ajuta copiii prin recunoașterea precoce a unei posibile hepatite acute grave.

Un astfel de copil are :

– greață, vărsături și diaree. Vărsăturile sunt prezente la trei sferturi dintre copii

– icter cutaneo-mucos (este galben la piele și la ochi, vezi poza din comentarii)

– stare de oboseală extremă, foarte neobișnuită și inexplicabilă prin efortul depus de copil

– urini închise la culoare (ca berea brună sau ca ceaiul negru)

– scaune foarte deschise la culoare (scaune acolice, asemănatoare celor pe care le avea copilul în primele luni de viață cât era alăptat la sân sau cu o formulă de primă vârstă)

– mâncărimi inexplicabile pe piele (fără semne de boală cutanată)

– sângerare produsă la minime traumatisme sau chiar fără motiv.

În general copilul cu hepatită se simte MULT mai rău decât arată, atrage atenția medicul într-o postare de pe o rețea de socializare.

Părinții trebuie să meargă la spital, pentru analize care să certifice hepatita, a subliniat Mihai Craiu.

Tratamentul pentru această afecțiune este unul suportiv, de menținere a funcțiilor hepatice. Soluția clară este numai la spital, orice întârziere la domiciliu a unei hepatite fulminante poate pune viața copilului în pericol, atrage atenția medicul Mihai Craiu.

Acesta trage un semnal de alarmă în privința administrării repetitive de paracetamol în cazul în care există și febră, lucru descris la peste 60% dintre acești copii, ”întrucât acest medicament este hepatotoxic”.

Fetița de 5 ani diagnosticată cu hepatită acută severă de cauza necunoscută este internată în spital din 4 aprilie, a anunțat Ministerul Sănătății. În cazul ei nu a fost detectată nicio infecție virală activă, au precizat oficialii. Copilul primește tratament și este în stare stabilă. Raportarea îmbolnăvirii a avut la bază definiția OMS pentru cazurile probabile de hepatită fulminantă de origine necunoscută. Infecţioniştii români au primit notificări de la Direcţiile de Sănătate Publică la jumătatea lunii aprilie, prin care li se atrăgea atenţia asupra acestor cazuri de hepatită acută apărute în mai multe țări.

La nivel european, alerta s-a dat la începutul lunii aprilie, când mai multe cazuri au fost confirmate în Scoția. În Regatul Unit, 114 copii cu vârste între o lună și 16 ani au fost diagnosticați cu această hepatită misterioasă. Și în Spania, au fost confirmate îmbolnăviri.

Nu toţi copiii au avut nevoie de internare. 17 copii au nevoie de transplant hepatic. OMS anunţă şi că a fost înregistrat cel puţin un deces.

Cadrele medicale iau în calcul că infecția ar putea fi provocată de adenovirus, pentru că, în cazul a 74 de copii, analizele au arătat prezenţa acestuia.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite