Medicul Liliana Halfon, stabilită în Elveţia din anii 70, martoră la violenţele minerilor din 1990

15 iunie 2022, 20:39

Evenimentele din 13-15 iunie 1990 au arătat lumii întregi ca Romania, eliberată de regimul Ceauşescu, nu scăpase de apucăturile dictatoriale. Puterea de la acea vreme, în frunte cu Ion Iliescu, a înăbuşit protestul din Piaţa Universităţii şi le-a cerut minerilor din Valea Jiului să vină în ajutorul guvernului.

Minerii au devastat sediile partidelor istorice, au atacat facultăţi din Bucureşti, au bătut profesori şi studenţi. Au ocupat sediile ziarului România Liberă şi cel al Televiziunii Române. Capitala a fost atunci cuprinsă de haos: intelectualii, bărbaţii cu barbă sau cu ochelari au fost bătuţi şi arestaţi.

Medicul Liliana Halfon, stabilită în Elveţia din anii 70, s-a întors acasă în iunie 1990, ca să-şi înmormânteze tatăl, răpus de un infarct. A nimerit într-un Bucureşti ocupat de mineri. Un tânăr nevinovat a fost ucis în faţa ei fără ca ea să poată Face ceva.

Pe 15 iunie, miile de mineri au fost strânși la Romexpo, unde președintele Ion Iliescu le-a mulțumit.

Apoi, ortacii au fost conduși la Gara de Nord. Într-un interviu oferit televiziunii naţionale italiene, Ion Iliescu i-a mai lăudat o dată.

La 32 de ani de la intervenţia brutală a minerilor până şi numărul morţilor este disputat. Procurorii spun că au fost împuşcaţi patru oameni, iar alţi doi ar fi murit în urma bătăilor încasate. Asociaţiile victimelor mineriadelor susţin însă că au fost în jur de o sută de morţi şi o mie de răniţi, însă până acum.. niciun vinovat.

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite