Medicul Denis Mukwege din Congo şi militanta Nadia Murad din Irak au primit Premiul Nobel pentru Pace, în cadrul unei ceremonii

La Oslo a avut loc, luni, ceremonia de înmânare a Premiului Nobel pentru Pace. Cei doi laureați, medicul congolez Denis Mukwege şi activista yazidită Nadia Murad, au făcut apel pentru renunţarea la indiferenţă şi pentru protejarea victimelor violenţelor sexuale.

10 Decembrie 2018, 14:07 (actualizat 10 Decembrie 2018, 21:13) |

Anul acesta sunt laureaţi medicul Denis Mukwege din Congo şi Nadia Murad, militantă din etnia Yazidi, din Irak.

Cei doi desfăşoară campanii în favoarea interzicerii violului ca armă de război.

Supranumit 'omul care repară femeile', ginecologul Denis Mukwege, în vârstă de 63 de ani, îngrijeşte victimele violenţelor sexuale în spitalul fondat de el în Panzi, estul Republicii Democrate Congo, regiune devastată de violenţe cronice.

Nadia Murad, irakiana de 25 de ani, este supravieţuitoare a sclaviei sexuale ISIS şi a devenit reprezentanta minorităţii din care face parte, Yazidi. Cu ochii în lacrimi, a pledat pentru femeile şi copiii care sunt încă în mâinile ISIS.

Activitatea celor doi a fost recunoscută şi de Parlamentul European care le-a decernat Premiul Saharov.

Ceremonia a avut loc cu prilejul comemorării decesului inginerului Alfred Nobel, cel care a înfiinţat premiile ce îi poartă numele.

Distincţia pentru pace este singura oferită la Oslo iar selecţia este făcută de un comitet alcătuit exclusiv din norvegieni.

La ceremonie au asistat Regele Harald și Regina Sofia.

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 17°C 18°C
IASI 13°C 12°C
CLUJ 11°C 13°C
CONSTANTA 16°C 16°C
CRAIOVA 17°C 19°C
BRASOV 12°C 12°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI