Medicul care a făcut primul transplant minim-invaziv de uter e în România. Recent, o fetiță s-a născut în India în urma unei astfel de proceduri

2 noiembrie 2018, 21:54

Dr. Shailesh Puntambekar, chirurgul din India care a realizat primul transplant minim-invaziv de uter: Mama şi-a donat uterul din care s-a născut fiica, dar şi nepoata sa. Fetele pot susţine orice în viaţă. E un miracol, o minune. S-a născut prematur, chiar de ziua mea. A fost o binecuvântare de la Dumnezeu. Noi am creat viaţă dintr-un organ transplantat. De aceea i-am spus fetei Radha.

Fetiţa care a primit numele soţiei zeului magician din India a văzut lumina acum două săptămâni. S-a născut din acelaşi uter în care a stat 9 luni si mama sa.

Bunica de 48 de ani l-a donat mamei de 27 de ani, venită pe lume fără acest organ. Uterul a fost scos laparoscopic, în mai, anul trecut: au fost de ajuns trei orificii de 5 milimetri şi două de numai un milimetru. Prelevarea a luat doar patru ore şi 20 de minute, faţă de 14 ore, cât durează pe cale clasică.

Dr. Shailesh Puntambekar, chirurgul din India care a realizat primul transplant minim-invaziv de uter: Timp de 45 de minute, uterul a fost răcit într-un bloc de gheaţă. Sângele mamei donatoare a fost scos. Uterul a devenit alb şi apoi a fost transplantat fiicei. A mai durat încă două ore. După transplant, pacienta va avea menstruaţie lunar. După şase menstruaţii, vom transfera embrioni şi va rămâne însărcinată.

Şase astfel de transplanturi minim-invazive au fost realizate cu succes în India.

Dr. Shailesh Puntambekar, chirurgul din India care a realizat primul transplant minim-invaziv de uter: Singurul risc este dacă uterul este respins de organism. Dar cum noi facem transplantul doar de la mamă, la niciuna dintre cele şase paciente ale noastre nu a fost vreun rejet. Mamele nu pot avea mai mult de 55 de ani, iar femeia care îl primeşte nu ar trebui să aibă mai mult de 35 de ani.

Una din patru mii de femei se naște fără uter. Multe altele au malformaţii, probleme uterine din cauza avorturilor sau au pierdut organul din cauza cancerului. Pentru ele, procedura ar fi şansa de a avea copii.

Medicul indian a venit la Bucureşti să le transmită şi colegilor români din secretele reuşitei.

Prof. dr. Nicolae Suciu, managerul Institutului pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului: Putem face şi noi. Trebuie să avem nişte registre. Noi trebuie să facem o echipă de obstetricieni, de chirurgi cum e domnul profesor.

O echipă de la Spitalul Polizu va merge în India, în ianuarie, să asiste la un transplant de uter pe cale minim-invazivă. Apoi, chirurgul care a realizat în premieră această procedură va veni aici să-i pregătească pe colegii români. El crede că la anul s-ar putea face şi în România un astfel de transplant.

Dr. Shailesh Puntambekar, chirurgul din India care a realizat primul transplant minim-invaziv de uter: În mod normal, după 2-3 operaţii pot face. Dacă cineva chiar îşi doreşte să aibă un copil în pântece, acum este posibil.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite