Medicul Adrian Marinescu: Al doilea val ar putea fi mai ușor, dar depinde și de măsurile pe care le luăm acum. Transmiterea coronavirusului prin intermediul suprafețelor e redusă

26 mai 2020, 10:28

Al doilea val al epidemiei de COVID-19 ar putea fi mai ușor, spune medicul Marinescu. Cu o condiție însă: respectarea măsurilor de igienă și distanțare fizică. Clima caldă și uscată din vară ne-ar putea ajuta la reducerea numărului de îmbolnăviri, însă nu va însemna că pandemia se încheie.

Medicul Adrian Marinescu spune că transmiterea coronavirusului prin suprafețe este redusă: „Ultimele date pe care le avem spun că, în general, transmiterea prin intermediul suprafețelor e redusă. Riscul de transmitere e foarte mic, ar trebui să se întâmple următoarea situație: să fie cineva care a tușit sau a strănutat pe o anumită suprafață, noi venim imediat după, atingem suprafața, ducem mâna la gură și la nas. Dacă însă respectăm regulile de igienă și mâinile sunt întotdeauna curate, practic riscul de a transmite prin atingerea unei suprafețe este extrem de mic.”

Medicul e de părere că nu trebuie să exagerăm cu dezinfectarea, pentru ambalaje, haine: „Dacă păstrăm niște reguli de igienă normale, nu există acest risc.”

Adrian Marinescu spune că factorii de climă, temperatura caldă și uscată din iulie- august, ar trebui să ne ajute, fără ca asta să însemne neapărat finalul pandemiei, dar e posibil să fie mai puține îmbolnăviri.

Medicul Marinescu precizează că existența și intensitatea unui val doi al epidemiei în toamnă depinde și de măsurile pe care le luăm și felul în care respectăm acum regulile: „Măsurile pe care le luăm acum ar putea să ducă la o intensitatea extrem de redusă pentru al doilea val.”

Medicul spune că e nevoie de măsuri atent respectate de prevenție în centrele pentru bătrâni: „Dacă vorbim despre căminele de îngrijire pentru persoane în vârstă – întotdeauna au fost persoane vulnerabile și riscul în privința bolilor infecțioase a existat și înainte de criza COVID-19. […] Aceste cazuri se pot oricând repeta și trebuie să fim extrem de atenți, vorbind de măsuri de prevenție.”

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite