Medicul A. Marinescu: Redeschiderea școlilor ar trebui gândită foarte bine. Se pot întâmpla lucruri în lanț. Cei mici vor fi surse pentru persoanele în vârstă din familie

De pe 15 mai vom avea o relaxare a măsurilor, dar este important să ne protejam în continuare. Medicul Adrian Marinescu de la Institutul Matei Balș a răspuns, la TVR, mai multor întrebări legate de COVID-19, transmiterea bolii, tratament eficient dar și despre posibile efecte ale ridicării măsurilor de securitate. Medicul este de părere că redeschiderea școlilor nu ar trebui să fie una dintre măsurile ridicate în prima etapă.

24 Aprilie 2020, 11:23 (actualizat 24 Aprilie 2020, 12:51) Știrile TVR |
Medicul Marinescu, despre COVID-19. Partea a doua
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Nimeni nu spune nimic de pâr, care atunci când bate vântul mai intră în ochi, în gură. Ar fi bine să purtam părul prins?

Nu s-a demonstrat că este un risc efectiv în privința părului care ar putea să fi o cale de transmitere a bolii.

Ce ați observat, acest virus este mai periculos pe măsură ce se transmite?

Orice virus suferă și mutații. De cele mai multe ori sunt minore, ne interesează cele majore. Pe măsură ce trece timpul, se poate întâmpla să fie o variabilitate. Âsta este și motivul pentru care și vaccinul este greu de făcut într-un timp scurt.

Cât de mult va puneți speranța în tratamentul cu plasma?

Tratamentul cu plasmă este util și poate să ajute în primul rând pentru cei care au forme severe. Cei care sunt în stare critică pot avea o șansă prin acestă plasmă superimună, care practic aduce anticorpii protectori și crește sistemul imun al persoanei care are stare critică. Sunt studii care vorbesc inclusiv despre un tratament profilactic pentru plasmă. S-ar putea ca tratamentul cu plasmă să aibe mai multe utilități decât credem noi în momentul asta.

În ultima periodă s-a vorbit de mai multe scheme de tratament. Plaquenil, de exemplu, pe care toaă lumea îl caută în farmacii, este eficient?

Dacă vorbim despre tratamentele antivirale, într-adevăr hidroxiclororchina substanța activă din Plaquenil este între medicamentele care sunt eficiente. Sigur, părerile sunt împărțite. Dar cele mai multe studii spun că este util. Noi îl folosim pe scară largă în România (...) El nu poate fi folosit profilactic(...) Cei care l-au luat își pot face mai mult rău.

Ne apropiem de vârful epidemiei în țara noastră și se vorbește despre revenirea la școală la finalul lunii mai, începutul lunii iunie. Nu cumva ne grăbim cu deschiderea școlilor?

Putem spune că ne grăbim mai ales cu redeschiderea școlilor. Să știți că oricm, cupă trecerea acestui vârf, și chiar dacă ajungem în curba descendentă, vom conviețui cu virusul (...) Celelalte măsuri, cele de igienă, distanțare socială, purtarea măștii în spații închise, în mijloace de transport vor rămâne foarte importante. Redeschiderea școlilor ar trebui gândită foarte bine, pentru că sunt mai multe lucruri care ar putea să se întâmple în lanț. Cei mici chiar dacă fac forme ușoare vor fi surse pentru persoanele în vârstă din familie. În plus, e destul de greu ca cei mici să respecte măsurile și de distanțare socială și să poarte mască.

 

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CORONAVIRUS
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 35°C 36°C
IASI 32°C 30°C
CLUJ 31°C 27°C
CONSTANTA 30°C 30°C
CRAIOVA 33°C 32°C
BRASOV 30°C 28°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI