Medicina viitorului: Super-implanturi care ajută și la regenerarea celulelor, realizate la București

Medicina viitorului: Super-implanturi
Medicina viitorului: Super-implanturi
5 august 2022, 20:16

Andrada Serafim este cercetător ştiinţific la Politehnică, în Bucureşti, în echipa care pregăteşte tehnologiile viitorului. Lucrează la implanturi care nu doar înlocuiesc ţesuturile bolnave sau distruse, ci şi repară celulele. Nu-şi permit nici măcar o imperfecţiune cât o miliardime dintr-un metru în material.

”Poţi proiecta un material, dar în momentul sintezei să ai nişte bule de aer, de exemplu. Bulele de aer nu sunt de dorit, induc fisuri. Nu trebuie să rup materialul că să văd ce e înăuntru”, ne spune Andrada Serafim, cercetător ştiinţific biotehnologii, Universitatea Politehnică Bucureşti.

Un super-aparat, unic în România, îi ajută pe cercetători să facă implantul fără cusur.

Acest aparat foarte mare este un nano-computer tomograf. El poate să vădă şi cele mai mici detalii din structura unui material şi să detecteze orice imperfecţiune. Are peste o tonă şi jumătate, iar pentru a fi introdus în laborator a fost nevoie să fie înlăturat zidul exterior al clădirii.

Cercetătorii au deja în stadiu de prototip 14 implanturi personalizate, majoritatea osoase. În 4-5 ore pot să facă un dispozitiv care să repare, de exemplu, mandibula unui pacient care a ajuns la urgenţă cu o fractură gravă.

Prof. dr. Horia Iovu, de la Facultatea de Inginerie Chimică şi Biotehnologii, prorectorul UPB ne explică: ”Vom produce un implant numai pentru persoană dvs., adaptat anatomiei, dar nu numai. Şi stării de sănătate. Dacă avem un pacient care are o hipertensiune arterială cronică, noi, în acest implant, putem să introducem nişte sisteme cu eliberare controlată de medicamente, care să susţînă şi tratarea unei astfel de afecţiuni. Asta este medicină viitorului.

 

 

 

[CG :-TVR INFO 2022 V1-02 ALB (NUME-FUNCȚIE)REPORTER: DIANA BRÂNCUŞImagine: Bogdan Militaru]

 

 

 

Cercetătorii au realizat şi un dispozitiv cu eliberare controlată de medicamente care ajută la vindecarea mai rapidă a rănilor profunde de pe piele. Vor să facă şi implanturi mai complexe, pentru vâlvă atrială a inimii, de exemplu. Au echipamente, dar testarea biologică, foarte complexă, durează.

 

 

 

[CG :-TVR INFO 2022 V1-02 ALB (NUME-FUNCȚIE)prof. dr. HORIA IOVU Facultatea de Inginerie Chimică şi Biotehnologii, prorector UPB ]

 

(4.31) De multe ori, metodele de testare arată rezultate contradictorii şi noi nu putem riscă să livrăm un astfel de implant fără că mai înainte să avem siguranţa că implantul nu dăunează, nu duce la moartea celulelor.

 

(5.19) În aceste tipuri de biomateriale trebuie să existe o bază naturală, de polimer natural care să fie foarte compatibil cu ţesutul natural din organismul nostru.

 

 

 

[CG :-TVR INFO 2022 V1-01 ALB (TITLU)SUPER-IMPLANTURI CARE AJUTĂ ŞI LA REGENERARE, PREGĂTITE LA BUCUREŞTI]

 

 

 

Specialiștii estimează că vor putea produce la microscală implanturile în 5-6 ani, timp necesar şi pentru a obţine toate aprobările care se impun.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite