Medicii vor să nu mai plătească asigurarea de sănătate. Propunerea - o modalitate prin care cadrele medicale să fie stimulate să rămână în ţară. "Merităm aşa beneficiu, noi nu avem nicio scutire, faţă de alții"

Angajaţii din sistemul sanitar cer scutirea de la plata contribuţiei de asigurări de sănătate. Au inițiat chiar o petiție online, cu argumentul că măsura ar însemna recunoașterea muncii cadrelor medicale, dar și o cale de a le convinge să nu mai plece din țară. Reprezentanții SANITAS susțin, însă, că banii din asigurări ar trebui să rămână în sistem, tocmai pentru că finanțarea este insuficientă.

10 Aprilie 2023, 18:28 (actualizat 10 Aprilie 2023, 18:56) Știrile TVR |

Petiţia online a adunat peste 2.400 de semnături. Comentariile celor care susţin eliminarea CASS pentru cadrele medicale arată că măsura ar fi corectă şi firească, în condițiile în care angajații care lucrează nu au niciun beneficiu faţă de cei care nu cotizează.

"Statul nu ne sprijină cu nicio măsură de ordin financiar, ori medicina modernă necesită bani mulți pentru dotare pentru a putea fi practicată la un nivel decent."

"Merităm aşa beneficiu, noi nu avem nicio scutire, faţă de alții."

"Toate categoriile socio-profesionale au diverse facilitați fiscale sau de altă natură. Mi se pare echitabil și etic ca medicii și personalul auxiliar să beneficieze de această facilitate.​"

"Nu avem nici un beneficiu faţă de un alt ins care nu cotizează la sănătate."

Unul dintre iniţiatorii petiţiei explică faptul că solicitarea publică este un semnal de alarmă şi că ar putea fi o modalitate prin care cadrele medicale să fie stimulate să rămână să lucreze în ţară.

Cosmin Alexandrescu, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Ambulator: "Este vorba de recunoaşterea eforturilor care se fac. (...) Noi ne amăgim cu ideea că la Casa Națională de Asigurări de Sănătate se strânge cel mai mare buget din țară, dar dacă împărțim acest buget la numărul de pacienți din România, constatăm că avem cel mai mic buget pe pacient din întreaga Uniune Europeană."

Inițiatorii petiției spun că necesarul de medici din România este acoperit în proporţie de 70% şi că în următorii 5-7 ani, aproximativ 10.000 de cadre medicale ar urma să se pensioneze.

Sindicaliștii SANITAS recunosc că eliminarea taxei nu ar rezolva problema.

Iulian Pope, vicepreşedinte SANITAS: "Ar diminua fondurile şi aşa puţine. În sistemul sanitar sunt 300.000 de lucrători aproximativ, după ultimele date de la INSS. Nu cred că ar fi benefic, din contră, noi credem că atragerea de fonduri suplimentare pentru sistemul sanitar din România ar trebui să fie o prioritate."

Propunerea trebuie atent argumentată, susține președintele Colegiului Medicilor.

Daniel Coriu, președintele Colegiului Medicilor: "Am văzut că în 2017 a fost o creștere a salariilor, o creștere pentru toți medicii, fără discriminare, fără a introduce niște criterii de performanță și nu a rezolvat această problemă. Toate aceste lucruri trebuie bine discutate, bine cântărite și apoi trebuie luată o decizie."

În funcție de reacții, inițiatorii petiției iau în calcul discuții cu Ministerele Sănătății și Finanțelor.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 2°C 4°C
IASI 1°C 2°C
CLUJ 3°C 3°C
CONSTANTA 6°C 4°C
CRAIOVA 3°C 5°C
BRASOV 3°C 2°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI