Medicii se așteaptă la o nouă creștere a cazurilor de COVID după începerea școlii și recomandă prudență

Este evident că valul 6 al pandemiei este în scădere, spun oficialii din Sănătate. Pentru prima oară în mai bine de o lună, a început să scadă şi numărul deceselor, iar Ministerul Sănătăţii (MS) le mulţumește tuturor celor care au purtat mască. Oficialii din MS spun că a contat mult pentru această evoluţie. După revenirea din vacanţe şi începerea şcolii, medicii se aşteaptă însă la un nou val de infectări, aşa că recomandă prudenţă. Mai ales că nimeni nu ştie dacă va face doar o formă uşoară de COVID.

16 August 2022, 19:50 (actualizat 16 August 2022, 21:18) Știrile TVR |

Cifrele arată că valul 6 este în scădere. În toată săptămâna trecută au fost confirmate aproape 39.000 de cazuri noi, cu un sfert mai puţine decât în săptămâna anterioară. Un semn bun este că şi numărul de decese a început să scadă: au fost 164 în ultimele șapte zile, faţă de 182, în săptămâna anterioară. Şi rata de pozitivitate a testelor este tot mai mică, iar autorităţile sunt încrezătoare că trendul descrescător se va mentine.

CITIȚI ȘI: BILANȚ COVID: 3.600 cazuri noi de infectare, 280 de persoane la ATI și 15 decese în ultimele 24 de ore. MS: După scăderea numărului de cazuri, a început să scadă și numărul deceselor

Dr Adrian Marinescu, medic primar infecționist, director medical la Institutului „Matei Balș” din Capitală: „Începe să scadă adresabilitatea în circuitul COVID. Dacă mă uit la tot ce a însemnat experienţa ultimului val sau experiența valului actual, este evident că cei mai mulţi au făcut forme uşoare şi procentul este mic al celor care ajung la Terapie Intensivă, dar, din păcate, tot se întâmplă şi ne dorim să nu avem deloc pacienţi care evoluează imprevizibil.  Totuşi, ar trebui să fie prudenţi, că nimeni nu are garanţia că va face sigur o formă uşoară, că nu se va interna în spital şi că lucrurile se vor rezolva în trei - patru zile.”

Adriana Pistol, secretar de stat în Ministerul Sănătății: „Probabil că, încet-încet, mulţi vor începe să renunţe la mască. Dintre cei care au utilozta-popo atunci cînd nr de cazrui a fost mai crescut. Deocamdatp nu ne aşteptăm la fenomene deosebite, doar cu întoarcerea din vacanţe şi începerea şcolilor ne putem aştepta din nou la o creştere a numărului de cazuri.”

Secvenţierile arată clar că se răspândesc şi la noi subvariantele foarte contagioase de virus. În 16 la sută din probe a fost depistată subvarianta BA5.

CITIȚI ȘI: Tot mai multe cazuri confirmate cu subtulpina BA.5 în România: în 187 din 192 de probe secvențiate în ultima săptămână a fost descoperită mutația

Prof. univ. dr. Emilian Popovici, vicepreședintele Soxcietății Române de Epidemiologie: „Mulţi dintre cei care am rezistat doi ani şi nu ne-am infectat, la această subvariantă mutantă, de cinci ori mai transmisibilă decât varianta iniţială, nu am reuşit să izbândim. (...) Am fost aproape sigur că nu o să fac o formă gravă de boală. Liniştea pe care am avut-o mi-a fost dată de faptul că aveam trei vaccinuri făcute”.

Medicii le recomandă în continuare vaccinarea celor cu risc mare de complicaţii şi deces.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 23°C 21°C
IASI 15°C 15°C
CLUJ 15°C 13°C
CONSTANTA 20°C 18°C
CRAIOVA 20°C 18°C
BRASOV 14°C 11°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI