Medicii neurologi cer programe de prevenție a afecțiunilor neurologice. Accidentul vascular cerebral, principala cauză de deces în lume

22 iulie 2017, 14:36

Liliana a fost diagnosticată cu scleroză multiplă acum 20 de ani. Și-a dat seama că ceva este în neregulă pentru că nu mai vedea clar.  A urmat o luptă pe toate planurile: cu boala, dar mai ales cu sistemul.

Medicii i-au spus că singura posibilitate să facă imediat RMN-ul de care avea nevoie urgentă era să plătească 2200 de lei. De peste șase ori indemnizația de 340 de lei pe care o primește lunar.

Și nu este singura problema pe care o au cei diagnosticați cu alte afecțiuni neurologice. De exemplu, nu există centre de recuperare suficiente pentru pacienții care fac accident vascular cerebral.

Creierul nu se repară cum se repară alte organe. Practic, această recuperare se face prin ceea ce numim neuroplasticitate, adică neuronii care au rămas, care au scăpat, încearcă să refacă o serie de conexiuni astfel încât să compenseze funcția neuronilor pierduți.

Din păcate, în România nu se pune accentul pe prevenție, cu toate că medicii neurologi susțin că astfel de program ar costa mai puțin decât tratamentul bolnavilor diagnosticați cu afecțiuni neurologice.

Cei care nu ajung rapid în centrele specializate pot rămâne paralizați. Statul român ar trebui să ia măsuri în condițiile în care se estimează că anual au loc în jur de 17 milioane de accidente vasculare cerebrale la nivel global. Cu mai mult de 6 milioane de decese anual, AVC-ul este principala cauză de deces în lume. Tensiunea arterială, fibrilația atrială, obezitatea, fumatul sau consumul mare de sare sunt factori de risc.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite