Medicii militari, în misiuni pentru viaţă. Lt. col. Cătălin Boca, Spitalul Militar Constanţa: Cred că pandemia de Covid a fost cea mai dificilă

19 august 2022, 17:52

Afganistan. Mali. Pandemie. Fiecare a fost pentru Cătălin Boca, șeful compartimenului de primiri urgenţe de la Spitalul Militar din Constanța o misiune specială, o provocare. Este medic militar de medicină de urgenţă şi a ales atât uniforma, cât şi specializarea ca pe ceva firesc. În 2019, a coordonat echipa medicală românească detaşată timp de jumătate de an la Spitalul Rol 2 din Kabul.

Lt. col. Cătălin Boca, medic-şef CPU,  Spitalul Militar Constanţa: Cred că pentru orice medic militar şi pentru orice militari, orice misiune în teatru de operații, cum ar zice colegii americani it’s must, îți aduce împlinire atât din punct de vedere profesional, cât și ca experiență de viață. Momentele cele mai dificile erau atunci când aveam exerciții mascal, când din nefericire au fost multe cazuri de soldați grav răniţi, din păcate unii nu au supraviețuit.

Un an mai târziu a plecat în Mali, în singura misiune ONU a Forţelor Aeriene Române. Un teatru de operaţii nou, atât pentru el, cât şi pentru colegii săi.

Pentru Cătălin Boca era prima dată când avea misiuni de evacuare medicală, alături de Foţele Aeriene.

Lt. col. Cătălin Boca, medic-şef CPU,  Spitalul Militar Constanţa: Cred că cea mai grea misiune din Mali a fost și prima la care am participat. A trebuit să evacuăm 4 militari, a trebuit să îi luăm pe toți patru în elicopterul nostru, a fost destul de complex și greu, iar la puțin timp după ce am decolat de acolo convoiul a fost atacat din nou.

Iar la scurt timp după, când o lume întreagă era în lockdown, medicul era din nou în prima linie. A coordonat Spitalul modular de la Constanța, unde au fost tratați peste 1200 de pacienți.

Lt. col. Cătălin Boca, medic-şef CPU,  Spitalul Militar Constanţa: Toate au fost grele, dar cred că pandemia de Covid a fost cea mai dificilă.

În ultimii doi ani şi jumătate, despre medicii militari şi misiunile lor am auzit aproape în fiecare zi. Unii au condus spitale civile în momentele critice ale pandemiei de COVID, au tratat şi îngrijit bolnavi în spitale modulare, alții au coordonat campania de vaccinare împotriva SARS-CoV-2.

Vasile Dîncu, ministrul Apărării: De la debutul acestei pandemii, sistemul medical sanitar a fost în linia întai a frontului deschis cu această ocazie. Toate cele 11 spitale militare ale MApN s-au implicat activ în sprijirea măsurilor pe care le-am luat la nivel naţional.

Raed Arafat, şeful DSU: Pe de o parte, pandemia de SARS-CoV-2, o perioadă care încă nu s-a terminat și care pune o mare presiune pe întreg sistemul sanitar și pe de altă parte criza umanitară din Ucraina proiectează o perioadă plină de imprevizibil, ce mobiliează rezervele de devotament și profesionalism ale corpului medical.

Pe 19 august, în România a fost sărbătorită Ziua Medicinei Militare, iar la Monumentul Eroilor Sanitari din Capitală a avut loc o ceremonie religioasă și militară.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

Medicina de război va fi reglementată de urgență