Medicii italieni au reușit un dublu transplant de cord de la donatori cu COVID-19, fără contagiere pentru receptori

Mănuși chirurgicale - protecție coronavirus
Mănuși chirurgicale - protecție coronavirus
10 iunie 2021, 17:12

Sunt primele transplanturi din lume de la donatori decedați și testaţi pozitiv pentru COVID-19 la pacienţi negativi şi fără anticorpi, notează centrul de transplant într-un comunicat.

Prima intervenţie a avut loc la spitalul Sant’Orsola din Bologna, la un bărbat de 64 de ani, iar a doua a avut loc la jumătatea lunii mai, la spitalul pediatric Bambino Gesu din Roma, la un adolescent de 15 ani.

Receptorii de organe, care sufereau de cardiopatii severe, se aflau pe lista de aşteptare urgentă şi au obţinut o inimă în cadrul noilor norme în vigoare, care permit transplantul de organe vitale de la donatori care au avut COVID-19, dar au decedat din alte cauze.

Acest protocol se aplica înainte doar pacienţilor care aveau imunitate, deoarece trecuseră prin boală sau erau vaccinaţi.

„Gravitatea condiţiilor clinice ale pacienţilor i-a determinat pe medicii celor două centre să ceară autorizaţie de transplant, chiar dacă cele două persoane nu aveau anticorpi” împotriva COVID-19, a explicat directorul CNT, Massimo Cardillo.

Pacienţii „se simt bine”, au fost externaţi şi sunt acasă.

De la activarea în decembrie a protocolului experimental – primul la nivel internaţional ce permite utilizarea de organe de la cei decedaţi şi infectaţi anterior cu SARS-CoV-2 – în Italia au fost efectuate 19 astfel de transplanturi, acestea două de cord şi 17 de ficat.

Deosebirea dintre acestea şi celelalte anterioare este că ultimii doi pacienţi nu aveau astfel de anticorpi, în timp ce ceilalţi pacienţi ori trecuseră prin boală, ori fuseseră vaccinaţi.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite