Au intrat în vigoare măsurile speciale de prevenire a gripei decise de Ministerul Sănătății pentru perioada în care România se află în stare de alertă epidemiologică. Sunt aceleaşi reguli care se aplicau și înainte de 2020, atunci când se declara epidemie, susţine Alexandru Rafila. Însă odată cu înmulțirea cazurilor de gripă și viroze, antiviralele au devenit rarităţi în farmacii și spitale. Ministrul a chemat la discuții producătorii și farmaciştii și dă asigurări că aprovizionarea va intra în normal.
În multe spitale, măsurile speciale de prevenire a răspândirii gripei se aplică dinainte ca Ministerul Sănătății să instituie starea de alertă epidemiologică. Masca oricum devenise o obişnuinţă pentru cadrele medicale, iar restricționarea accesului vizitatorilor între anumite ore era deja regulă. Printre obligațiile stabilite de Ministerul Sănătăţii se numără şi realizarea triajului epidemiologic al angajaţilor și izolarea voluntară la domiciliu a celor cu simptome.
Diana Cimpoeșu, purtător de cuvânt al Spitalului Sf. Spiridon, Iași: În Spitalul Sfântul Spiridon se face un triaj atent atât pentru pacienți, în cazul depistării virozelor sau a gripei, cât și pentru personal, pentur că suntem o unitate sanitară cu foarte mulţi angajaţi şi este necesar mai ales pentru cei care sunt în contact direct cu pacienții.
O altă recomandare a autorităţilor, în ceea ce priveşte spitalele, este asigurarea stocurilor de antivirale. În ultima perioadă, din cauza numărului crescut de cazuri de gripă, medicamentul pe bază de Oseltamivir era greu de găsit în farmacii. Achiziţia se face de către fiecare unitate medicală în parte. Ministrul Sănătății a discutat cu reprezentanții producătorilor, farmaciștilor și șefii Agenției Naționale a Medicamentului, pentru a asigura aprovizionarea fără sincope.
Alexandru Rafila, ministrul Sănătății: Comparativ cu luna decembrie, cantitățile de Oseltamivir au crescut de 10 ori, cantitățile care sunt distribuite în farmacii, deci o cantitate foarte mare. Nu cred că vom avea vreo problemă în următoarea perioadă.
Spălatul des pe mâini, consultarea medicului de familie la apariţia unor simptome respiratorii, evitarea aglomeraţiilor, aerisirea spaţiilor închise şi purtarea măştii de protecţie sunt printre recomandările făcute pentru întreaga populaţie. Dar părerile sunt impărţite.
Simin Florescu, manager Victor Babeș: O mare parte din oameni au neglijat vaccinarea antigripală în acest sezon şi de aceea apar mai multe cazuri. A nu strănuta şi a nu tuşi pe lângă cei din jur, a folosi batiste, a folosi o mască, dacă totuşi ai semne de boală, cred că deja sunt lucruri de bun simţ.
Medicii, farmaciştii şi autorităţile ne reamintesc că nu trebuie să ne facem stocuri de medicamente şi că antiviralele şi antibioticele se eliberează doar pe baza unei rețete medicale.
MĂSURI RECOMANDATE POPULAŢIEI
MĂSURI RECOMANDATE SPITALELOR