Medicii estimează că numărul îmbolnăvirilor de gripă va crește în perioada următoare. Vaccinarea este încă recomandată

28 ianuarie 2020, 11:09

Dacă-l găsim în farmacii, asta e altă problemă. Despre celelalte dezbatem imediat cu colegii din țară. Discutăm cu medicii care ne explică și cum ne protejam în momentul în care contactam un virus gripal. Atenție, gripa care ucide rămâne o boală prevenibilă, exista un vaccin care salvează vieți.

Așa că mergeți și vaccinați-vă pe voi, pe copii și pe bunici! Mai este încă timp. Înainte să ne temem de coronavirus, este gripa de la noi, mult mai aproape.

În Dolj, cifrele actualului sezon gripal se păstrează în parametrii normali

În sezonul 2019-2020, în Dolj au fost distribuite de DSP, prin intermediul medicilor de familie peste 53.000 de doze de vaccin, mai multe față de sezonul 2018-2019, când numărul acestora a ajuns la 46.000. În acest moment, mai există 124 de doze la nivelul județului. Dacă doriți să cumpărați vaccinul antigripal, va fi destul de dificil să îl mai găsiți în farmacii pentru că majoritatea au epuizat de mult stocurile.

În Dolj, cifrele actualului sezon gripal se păstrează în parametrii normali. Până acum nu există niciun caz de gripă, iar conform ultimelor date sunt 17 suspiciuni la care se așteaptă rezultatele analizelor trimise la laborator.

Nouă cazuri de gripă în Iași

În județul Iași, au fost înregistrate, de la începutul lunii, 9 cazuri de gripă, mai puține decât anul trecut, când în aceeași perioada erau raportate 14 cazuri și trei decese. Majoritatea îmbolnăvirilor de anul acesta au fost prin infectare cu virusul de tip B, care dă forme ușoare de gripa.

În cabinetele medicilor de familie din județ au ajuns, în cadrul Campaniei Ministerului Sănătății . 93.000 de doze de vaccin, iar din octombrie anul trecut și pana în acest moment, 86.000 de persoane din județul Iași au fost vaccinate antigripal gratuit.

Specialiștii spun ca deși este recomandat ca vaccinarea să se facă la începutul sezonului rece, nici acum nu e prea târziu. Vaccinul are nevoie de 14 zile pentru a asigura protecția corpului, timp în care organismul este încă vulnerabil în fața virusului gripal.

Pe altă parte, medicii estimează că numărul de îmbolnăviri va crește în lunile februarie și martie, așadar, vaccinându-ne, chiar și acum, ne asigurăm ca vom fi pregătiți să facem fața unei posibile epidemii.

Vaccinul antigripal, greu de găsit

În ceea ce privește vaccinul antigripal care se poate achiziționa din farmacii, la Timișoara nu se mai găsesc doze de săptămâni bune.

Reprezentanții unor lanțuri de farmacii spuneau că nu au mai primit vaccinul de mai bine de o lună, întrucât nu mai există rezerve în depozitele de medicamente.

Toată marfă care a început să fie pusa pe piața încă din toamnă a fost epuizată, astfel că acum timișorenii nu ar avea de unde să își cumpere vaccinul, varianta administrată injectabil.

În schimb, de la anumite farmacii se poate cumpăra vaccinul cu administrare nazală, al cărui preț se situează în jurul a o sută de lei.

În Cluj au fost înregistrate cele mai multe cazuri de infecții virale în ultima săptămână

Gripa face ravagii în toată țara, și nici Clujul nu este ocolit, ba chiar mai mult de atât este unul dintre județele unde au fost înregistrate cele mai multe cazuri de infecții virale în ultima săptămână.

De la începutul sezonului gripal au fost înregistrate în județ aproximativ 500 de cazuri de gripă dintre care aproximativ 200 sunt în rândul copiilor.

Până la finalul săptămânii trecute stocul de vaccin antigripal a fost epuizat fiind distribuit în teritoriu.

Fiind vorba de o situație dificilă, Clujul este unul dintre județele unde stocul de vaccin antigripal a fost suplimentat pentru campania de vaccinare a persoanelor cu risc ridicat de îmbolnăvire.

Anul trecut în Cluj s-au înregistrat 88 de cazuri de gripă și 14 decese.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă