Medicii din zonele de război, precum Siria, tratează cu ce au la îndemână

20 mai 2017, 18:54

În ţări ca Siria, Irak, Yemen sau Libia nu se mai poate vorbi despre un sistem de sănătate ci, mai curând, despre supravieţuire.

Medicii se confruntă cu diverse probleme: de la creşterea rezistenţei la antibiotice folosite în tratarea rănilor, până la prăbuşirea programului de vaccinări. Aşa se face că au reapărut boli ca poliomielita, de exemplu.

Sunt atât de multe provocări, încât Centrul medical american din Beirut a introdus în programul său un curs de Medicină în zonele de război.

Programul Universităţii din Beirut îi pregăteşte pe viitorii medici pentru situaţii în care, de multe ori, trebuie să şi improvizezi. Îi ajută şi pe doctorii care lucrează în zonele de război.

Conferinţa organizată în Liban a reunit sute de medici care au împărtăşit din experienţa lor în timpul războiului civil.

În zonele de război, abordarea este mult mai radicală. Totul se raţionalizează şi au prioritate doar pacienţii care chiar pot fi salvaţi.

Pe lângă rănile războiului, foametea şi mizeria fac alte victime. În Yemen, de exemplu, după doi ani de război, holera și malnutriţia ucid pe capete.

E nevoie de tratamente speciale pentru aceste maladii. Aşa că prăbuşirea sistemelor de sănătate din statele aflate în război afectează însă şi alte ţări cum este Libanul, care s-a trezit peste noapte cu un număr suplimentar de pacienţi.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă