Medicii de familie vor monitoriza pacienții asimptomatici sau cu simptome ușoare. Cum se vor acorda concediile medicale

Cu tot mai puţine paturi libere în spitale, guvernul a hotărât să îi trateze pe cei asimptomatici şi cu forme uşoare de COVID-19 la domiciliu. Starea lor de sănătate va fi însă monitorizată de medicii de familie, care vor putea să deconteze serviciile în suma de 105 lei pe caz. Guvernul a aprobat o ordonanță de urgență prin care se asigură accesul la îngrijiri și se stabilește modul de acordare a concediilor medicale.

23 Octombrie 2020, 11:54 (actualizat 23 Octombrie 2020, 21:46) |
Asimptomaticii și cei cu simptome ușoare vor fi tratați acasă
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Potrivit Ministerului Sănătății, persoanele care prezintă simptome de coronavirus rămân la domiciliu până la primirea rezultatului testului care confirmă sau infirmă diagnosticul de COVID-19.

În cazul în care diagnosticul este infirmat, pacientul va primi de la medicul de familie concediu medical până la remediarea problemelor de sănătate.

În cazul în care testarea confirmă că persoana este infectată cu coronavirus, dar nu prezintă simptome sau manifestă o formă ușoară a bolii, poate rămâne izolată la domiciliu, în monitorizarea medicului de familie, fără a mai fi necesară evaluarea unui medic specialist și va primi concediu medical de la medicul de familie.

Persoanele fără simptome care se testează, iar testul este pozitiv, de asemenea pot rămâne în monitorizarea medicului de familie, care le acordă concediu medical pentru perioada de izolare.

Persoanele pentru care DSP instituie măsura carantinării (sunt contacți direcți cu o persoană infectată sau vin din zona roșie) vor primi concediu medical de carantinare de la medicul de familie, în baza deciziei DSP.

Plata medicilor de familie se face prin tarif pe caz, de 105 lei, pe baza unui contract distinct.

Reguli pentru concediul medical

Pentru persoanele asigurate pentru care s-a dispus măsura izolării, certificatele de concediu medical se eliberează de către medicii de familie care au luat în evidenţă și au monitorizat aceste persoane, pentru o perioadă stabilită în funcţie de evoluţia bolii și durata monitorizării.

Pentru persoanele asigurate pentru care s-a dispus măsura izolării, iar în urma investigațiilor paraclinice specifice nu s-a confirmat diagnosticul de boală infectocontagioasă, medicul de familie acordă concediu medical pentru carantină pe baza documentului eliberat de către direcția de sănătate publică și pentru perioada înscrisă în acesta.

De asemenea, pentru persoanele pentru care direcțiile de sănătate publică au emis documente prin care s-a instituit măsura izolării la domiciliu sau la o locație declarată, certificatele de concediu medical se acordă de către medicul de familie, pe baza acestor documente, în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a noii ordonanțe de urgență.

Prin ordin al ministrului Sănătății și al președintelui CNAS, urmează să se stabilească modelul de contract, drepturile și obligațiile părților, condițiile de raportare, validare și modalitatea de plată.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CORONAVIRUS
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 4°C 4°C
IASI 2°C 4°C
CLUJ 3°C 6°C
CONSTANTA 4°C 8°C
CRAIOVA 2°C 4°C
BRASOV 4°C 7°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI