Medicii de familie nu mai pot da concedii medicale celor care trebuie să stea izolați după ce au intrat în contact cu persoane infectate. Vid legislativ după decizia CCR

9 iulie 2020, 22:16

Medicii de familie atrag atenția că există un vid legislativ ca urmare a deciziei CCR privind carantina. Ei spun că pacienţii confirmaţi pozitiv primesc concediu medical chiar dacă refuză internarea sau se externează la cerere, dar contacţii lor, care ar trebui să se autoizoleze, nu.

Doctor Sandra Alexiu, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie, despre obținerea concediilor medicale în cazul persoanelor confirmate pozitiv cu coronavirus

De pe 2 iulie, medicii nu mai pot acorda concedii medicale persoanelor care au intrat în contact cu bolnavi de COVID-19 și care nu pot merge la serviciu pentru că i-ar infecta și pe alții.

Practic, persoanele aflate la izolare nu pot justifica de ce nu merg la serviciu.

Medicii atrag atenția că aceste concedii medicale pot fi eliberate până la 45 de zile după ieșirea din carantină, așa că ar fi timp suficient pentru ca noua lege privind carantina şi izolarea să fie votată de Parlament şi promulgată.

Angajații așteaptă o soluție rapidă de la guvernanți și parlamentari.

Ministrul Sănătății susține că medicii de familie trebuie să dea concedii. În caz contrar, pot fi reclamați la DSP.

Parlamentul trebuie să adopte o nouă lege a carantinării după ce CCR a decis că restrângerea drepturilor și a libertăților nu se poate face decât prin lege.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite