Medicii de familie timișeni şi-au expus din nou nemulţumirile şi propunerile cu privire la ordonanţa de guvern 180/2020 care, spun ei, aduce modificări ce le îngreunează munca şi le lezează drepturile.
Au participat la o teleconferinţă la prefectură alături de conducerile Direcţiei de Sănătate Publică Timiş şi Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate. Împreună au căzut de acord că trebuie să primească de la Guvern, respectiv de la Ministerul Sănătăţii, clarificări şi modificări ale unor articole şi aliniate din ordonanţă. Şi norme metodologice concrete.
Medicii de familie cer eliminarea obligației de a semna contractul pentru monitorizarea pacienților infectați cu SARS COV 2. Asta pentru că nu precizează clar timpul alocat urmăririi bolnavilor de COVID. În plus încurajează birocrația când, spun medicii se poate lucra online, mai ales acum.
Ținând cont de ritmul actual de creștere a numărului de îmbolnăviri, medicii de familie se așteaptă să ajungă să monitorizeze fiecare peste 100 de bolnavi de COVID.
Medicii de familie mai cer Ministerul Sănătății să distribuie și în cabinetele lor teste rapide antigen. Mai ales că intre pacienții care vin zilnic la consultații ar putea fi unii infectați. Deși au monitorizat bolnavii de Covid încă din luna martie, nici până acum medicii de familie nu au primit stimulentul de risc. Este momentul, spun ei, să le fie alocați mai mulți bani din Fondul National Unic de Sănătate, din care merg spre medicina primara doar 6 procente.
Protejarea este vitală. Incapacitarea prin boală a unui singur medic de familie cu mii de pacienți riscă să provoace un blocaj. Doctorii cer reintroducerea teleconsultației așa cum a fost reglementata în perioada stării de urgență pentru a nu mai pune pe drumuri pacienții. Dacă Guvernul s-ar fi consultat cu Societățile Profesionale și Colegiul Medicilor, în elaborarea Ordonanței, aceasta ar fi fost mai clară și mai bine făcută, consideră medicii de familie.