Medicii de familie avertizează: Îngrijirea pacienților cu boli cronice este în pericol. Lipsesc medicamente de pe piață

Medic de familie sistemul sanitar sistemul de sănătate
Medic de familie sistemul sanitar sistemul de sănătate
23 martie 2020, 08:11

Potrivit medicilor, în acest moment este cazul metforminului și a levotiroxinei care lipsesc din farmacii.

„Metforminul este un medicament de bază pentru majoritatea pacienților cu diabet zaharat tip 2, pentru foarte mulți este singura medicație. Decompensarea diabetului nu înseamnă doar lipsa controlului glicemic ci reprezintă simultant creșterea riscului de evenimente cardio-vasculare majore (accident vascular cerebral, infarct miocardic), de complicații renale, oftalmologice, de apariție a piciorului diabetic, etc. Prevalența diabetului este în creștere la nivel mondial. Conform datelor IDF (International Diabetes Federation) – IDF DIABETES ATLAS Ninth edition 2019, în prezent 463 de milioane de persoane au diabet, numărul acestora fiind estimat la 700 de milioane în 2045”, se arată într-un comunicat transmis de Societatea Națională de Medicina Familiei.

Medicii de familie arată că una din 11 persoane are diabet, că una din două persoane cu diabet este nediagnosticată și că la fiecare 8 secunde o persoană cu diabet își pierde viața din cauza diabetului și a complicațiilor acestora.

Levotiroxina reprezintă singura substanța activă folosită în România pentru tratarea hipotiroidismului.

Prevalența pacienților cu hipotiroidismului poate depăși 12% din populația generală conform American Thyroid Association.

„A sista accesul pacienților la tratamentul esențial pentru controlul bolii presupune apariția de complicații și chiar creșterea riscului de mortalitate. O astfel de situație nu e de dorit niciodată, dar în contextul pandemiei cu COVID-19 lipsa accesului la medicația de bază poate fi catastrofală, pentru că în această perioadă accesul al servicii medicale de specialitate este limitat și pentru că evoluția unei persoane cu afecțiuni cronice decompensate în cazul infecției cu COVID-19 este mai probabil fatală. Solicităm asigurarea accesului la medicația de bază pentru pacienții cu boli cronice, orice sincopă în asigurarea stocurilor de medicamente pune viața acestora în pericol”, avertizează Societatea Națională de Medicina Familiei.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite