Medicii de familie amenință că nu vor mai da rețete compensate și trimiteri. Premierul i-a invitat la dialog

21 decembrie 2017, 20:17

Medicii de familie s-au tot plâns că birocraţia îi îngroapă. Şi că riscă să intre în faliment fiindcă banii primiţi de la casa de asigurări abia le mai acoperă cheltuielile. După ultimele negocieri de la CNAS, au anunţat că nu vor mai prelungi contractele din sistemul public.

Dacă nu revin asupra deciziei, din 3 ianuarie, medicii de familie nu vor mai putea acorda servicii decontate: reţete, trimiteri pentru analize, investigaţii şi internări sau către medicii specialişti, iar consultaţiile vor fi contra cost sau pro bono, cum decide fiecare doctor.

Pacienţii vârstnici sau cu boli grave sunt disperaţi.

Medicii de familie au cerut  o finanţare aproape dublă: 10 la sută din fondul Sănătăţii.

278 milioane de lei au fost alocaţi, în plus, medicinei de familie, în proiectul de buget pe anul viitor. E o creştere de 17 la sută faţă de anul acesta, arată Casa Naţională de Sănătate.

CNAS consideră regretabilă decizia unor organisme ale medicilor de familie de a îndemna la nesemnarea actelor adiţionale de prelungire a contractelor. Interesul pacienţilor este primordial, iar anunţarea unei asemenea intenţii, ca mijloc de presiune în cursul unor negocieri, induce nelinişti nejustificate practic întregii populaţii a României. Circa 70% din măsurile discutate cu reprezentanţii medicilor de familie au fost incluse în proiectul noului Contract-cadru” – CNAS.

Premierul i-a invitat, săptămâna viitoare, la Guvern, pe liderii medicilor de familie care s-au arătat deschişi dialogului.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite