Medicii avertizează: Tutunul poate să ucidă! În România, fumatul a dus la moartea a 24.000 de oameni într-un an

30 mai 2018, 09:41

Acest bărbat fumează de 20 de ani. De curând, medicii i-au spus că trebuie să renunţe la ţigări, dar nu i-a ascultat. Acum starea lui s-a agravat.

„Astăzi nu am fumat. E destul de stresant, transpir destul de mult, beau foarte multă apă de câteva zile şi sper să mă şi pot ţine să nu fumez. Am de gând să îmi văd copiii mari şi să îmi văd planurile duse la bun sfârşit”

Dacă decideţi să renunţaţi la fumat, pot apărea o serie de simptome: iritabilitate, anxietate, depresie, dureri de cap, palpitaţii, ameţeală, greaţă sau insomnie. Beneficiile sunt însă mult mai mari, spun medicii.

“Din clipa în care un om renunţă la fumat, doar după un an, riscul de infarct miocardic se reduce la jumătate, riscul de accident cerebral ajunge la fel ca la un nefumător. Deci, practic, o săptămână de sevraj de nicotină e preţul pe care îl plăteşti ca să protejezi familia de suferinţă” – Magda Ciobanu, medic pneumolog Institutul Marius Nasta.

Doctorii trag un semnal de alarmă! Fumatul omoară mai mulţi oameni decât alcoolul, accidentele de circulaţie, drogurile ilegale, obezitatea, tentativele de sinucidere sau de crimă, la un loc.

Statisticile arată că doar într-un singur an, în ţara noastră, au murit aproape 24.000 de oameni din cauza consumului de tutun. Cei mai mulţi – aproape 10.000 – au făcut boli cardiace ischemice, peste 7500, cancer pulmonar iar restul, accident vascular cerebral 01,03,34

România se află pe locul patru în topul statelor europene cu adolescenți de 13 ani care fumează săptămânal şi pe 7 în topul celor cu fumatori de 15 ani.

„La momentul la care nicotina îşi face primele efecte, se produce activarea sistemului nervos simpatic, reducerea fluxului sangvin către inimă, către creier şi către celelalte organe” – Doina Dimulescu, medic cardiolog Spitalul Elias.

Şi ţigările care nu scot fum sunt periculoase. Medicii cer interzicerea lor în spaţiile închise, aşa cum se întâmplă de doi ani cu ţigările clasice.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite