Medicii aflați în lupta cu coronavirusul dezvoltă afecțiuni psihice asemănătoare cu ale militarilor întorși de pe front

9 februarie 2021, 18:38

De la începutul epidemiei, medicii din Spania au luptat până la epuizare pe mai multe fronturi: saloane arhipline, spitale de campanie amenajate în corturi, săli polivalente sau hoteluri transformate în centre de îngrjiri pancienți cu covid.

Ricado Belmonte, asisitent medical: Mama și tata erau în aceeași cameră, bolnavi de COVID, iar tatăl meu nu a rezistat și sunt furios că nu am putut să am grijă de el.

Teresa Pastor, asistentă medicală: Era un tănăr de 30 de ani care mi-a spus: „Te rog să mă aduci înapoi!” şi când cineva îți spune asta chiar înainte de a fi sedat, iar tu nu știi dacă o să poți să îl readuci înapoi, este foarte greu, foarte greu să trăiești cu asta.

9000 de cadre medicale din 18 spitale spaniole au fost până acum examinate: 45 la sută au suferit traume psihologice, iar 3,5% au vrut să se sinucidă după primul val al pandemiei.

Eduardo Vieta, medic psihiatru: Chiar dacă ești pregătit pentru un stres intens, dacă durează timp îndelungat, dacă ești de șapte luni pe front, atunci te vei îmbolnăvi.

Spania se apropie de 3 milioane de îmbolnăviri și peste 60 de mii de decese de la începutul pandemiei, iar spitalele sunt suprasolicitate de aproape un an de zile.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă