Medici somaţi să achite terapia pacienţilor. Medicii de familie susţin că se tem să mai prescrie medicamente scumpe

2 iulie 2019, 18:27

Doctorului Alexandrescu i s-au cerut banii pentru terapia cu peginterferon şi ribavirină, prescrisă unui pacient cu hepatita B şi C. Motivul: scrisoarea medicală pentru tratament era de la un specialist în medicină internă, nu de la gastroenterolog, sau infecţionist. A contestat deja somaţia.Nu am făcut decât să respect o decizie a unei comisii a Casei Naţionale.

Sunt total nevinovat, nu am băgat eu banii în buzunar, pacientul a beneficiat de tratament”, spune medicul de familie Gheorghe Alexandrescu.Este unul dintre cei 122 de medici de familie anuntati de Casa de Asigurări că sunt buni de plată, după un control al Curţii de Conturi pentru perioada 2014-2016.

Li s-a transmis că trebuie să plătească în zece zile lucrătoare, altfel riscă să fie executaţi silit.Oficialii Casei de Asigurări de Sănătate Bucureşti ne-au transmis că notificările pe care instituţia le-a trimis medicilor de familie alături de rapoartele de control aferente nu reprezintă titluri executorii şi pot fi contestate.

Iar în cazul în care contestaţia este respinsă, medicii se pot adresa comisiei centrale de arbitraj a CNAS şi instanţei de judecată.Fostul preşedinte al comisiei de la CNAS, care aproba în trecut dosarele pentru terapii, spune că erau mai multe filtre de control.

Acum, nici nu mai este nevoie de aprobarea comisiei de la CNAS.

Medicii cer anularea rapoartelor de control şi a notificărilor.

„Am discutat şi eu cu reprezentanţii Casei Naţionale. Din păcate, sunt nişte proceduri, odată un raport întocmit el nu mai poate fi anulat, dar îi asigur că nu o să le reţină nimeni niciun ban”, a declarat ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea.

Casa de Asigurări Bucureşti susţine că medicilor nu li se vor imputa banii dacă vor aduce documente justificative.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite