Medici: Nu mai este vaccin antigripal gratuit pentru cei cu risc de complicaţii. Ministerul Sănătății: Dacă vor fi solicitări, vaccinul va fi suplimentat

15 ianuarie 2019, 18:43

După veştile că gripa face tot mai multe victime, mulţi s-au grăbit să se imunizeze. Pentru pacienţii cu risc de complicaţii, erau însă mai puţin de o sută de mii de vaccinuri gratuite, în toată ţara, în prima săptămână din an, când a pornit valul deceselor de gripă.

În judeţul Cluj, stocul e zero la Direcţia de Sănătate Publică.

De astă-toamnă, peste un milion două sute de mii de pacienţi cu risc mare de complicaţii s-au imunizat cu vaccinul gratuit de la Ministerul Sănătăţii. Autorităţile au cumpărat mult mai multe doze decât în ultimele sezoane gripale. Au adus o dată un plus de 300 de mii de cutii.

Pentru a preveni răspândirea gripei, bolnavii ar trebui să se izoleze în casă de la primele simptome, să folosească măşti şi să sune medicul de familie.

Şi mâinile trebuie spălate des, câte 20 de secunde. Un antidot din vechime e gargara cu apă sărată călduţă. Şi nările, unde virusul stă două-trei zile până la primele simptome, pot fi curăţate cu apa sărată. Citricele, legumele şi fructele, dar şi mişcarea sporesc imunitatea naturală.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă