Mai mulți medici de la Spitalul de Urgență din Galați sunt acuzați de ucidere din culpă și abuz în serviciu pentru că ar fi plimbat între spitale un pacient și nu i-ar fi acordat îngrijiri medicale. Este vorba despre 4 doctori de la Unitatea de primiri urgențe și 3 de la laboratorul unității sanitare. Medicii sunt cercetați sub control judiciar și nu mai au voie să profeseze.
ACTUALIZARE TELEJURNAL Florin Chirilă avea 46 de ani când a venit la Spitalul de Urgență din Galați cu dureri mari de spate și febră. A fost lăsat să aștepte în curte, pe bancă, rezultatul testului pentru COVID, apoi a fost transferat, fără motiv, la spitalul TBC.
De acolo, bărbatul a ajuns înapoi la Urgențe. Când a fost în sfârșit internat, a fost prea târziu.
Autopsia a arătat că bărbatul a murit din cauza complicațiilor unei pneumonii.
La un an după tragedie, cei 7 medici care s-au ocupat de caz, de la UPU și de la laboratorul spitalului de urgență, sunt cercetați pentru ucidere din culpă și abuz în serviciu.
În următoarele 60 de zile, ei nu au voie să părăsească localitatea și nici să își practice meseria.
Avocații medicilor au contestat hotărârea procurorului.
Procurorii au în lucru încă un caz asemănător, petrecut la doar câteva zile distanță, tot la Spitalul Județean de Urgență.
O tânără de 21 de ani a primit pastile pentru dureri la coloana vertebrală, deși avea o infecție generalizată în organism.
Abia după 4 zile medicii și-au dat seama cât este de gravă situația ei și au internat-o. Fata s-a stins în spital.
Pentru infracțiunile de ucidere din culpă și abuz în serviciu de care sunt acuzați, medicii pot primi pedepse de până la 7 ani de închisoare.
ACTUALIZARE 10.58 Faptele au avut loc anul trecut în luna octombrie, spun anchetatorii. Este vorba despre o tânără de 21 ani, studentă la Medicină, care a decedat după ce fost diagnosticată greşit, şi de un bărbat de 46 ani, care a fost plimbat între spitale până i s-a agravat pneumonia care i-a grăbit sfârşitul.
În ambele cazuri, Parchetul a deschis dosare penale şi face cercetări pentru ucidere din culpă.
Pacientul Florin Chirilă a mers, pe 30 octombrie 2021, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Galaţi cu o stare de rău, el fiind trimis acasă de personalul de la Unitatea de Primire Urgenţe fără a fi examinat. Cadrele medicale i-au recomandat să aştepte ambulanţa pentru testarea COVID, deşi bărbatul era vaccinat cu schema completă şi făcuse şi un test rapid al cărui rezultat era negativ. A doua zi, el a fost dus cu ambulanţa la spital, cu simptome de pneumonie, respectiv febră, frison, temperatură, dispnee.
Procurorii au precizat că bărbatul a mers la containerele UPU-COVID din curtea Spitalului Judeţean de Urgenţă Galaţi, a fost înregistrat ca suspect COVID şi i s-a făcut o radiografie toracică şi analize de laborator, rezultatele fiind obţinute până la ora 11.37. Rezultatul testului PCR obţinut la ora 14.10 nu era concludent și a fost repetată analiza PCR.
Aceștia spun că după cel de-al treilea rezultat negativ pacientul adus în UPU nu a primit niciun tratament, deși analizele „sugerau starea de şoc septic/septicemie”. Sursa citată a menţionat că, la ora 15.00 bărbatul a fost examinat de medicul internist de gardă care a decis un transfer intraspitalicesc la Spitalul TBC, unde a fost transferat la ora 16.30, consultat şi a revenit la ora 17.30 în UPU de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Galați. Bărbatul a murit în timpul nopții, când era internat la ATI. Autopsia a demonstrat ca decesul a intervenit în urma complicațiilor unei pneumonii.
Mihaela Anghele, studentă în anul trei la Facultatea de Medicină, a ajuns pe 28 octombrie 2021 la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Galaţi cu dureri mari de spate. Acolo, i s-au pus două diagnostice greşite, fiind trimisă acasă de două ori de cadrele medicale. După mai multe drumuri între spital şi domiciliu, când starea ei s-a agravat, a fost internată şi operată. Tânăra a decedat în secţia reanimare a Spitalului de Urgenţă Galaţi în urma unei infecţii generalizate, după ce iniţial diagnosticul medicilor fusese lombosciatică.
Ancheta a fost demarată la Spitalul Judeţean de Urgenţă "Sf. Andrei" Galați după ce Adriana Chirilă, soția pacientului decedat, a reclamat că soţul ei a murit, de penumonie, în unitatea medicală, pentru că nu a fost internat la timp.
Acum, după un an, procurorii au decis ca șapte medici să fie acuzați de ucidere din culpă.