Medicamentele scumpe, prescrise fără restricţii de la 1 martie. Asociaţiile pacienţilor se tem să nu apară listele de aşteptare

13 ianuarie 2017, 19:59

Alexandru Roman se luptă de 13 ani cu o formă de cancer limfatic. Luna trecută boala s-a agravat, iar medicii i-au recomandat un medicament de ultimă generaţie. Numai că pentru a primi tratamentul are nevoie de aprobarea comisiei de oncologie a Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

Dosarul a fost întocmit cu câteva săptămâni în urmă şi analiza cazului ar putea dura până în martie. „Orice minut pierdut duce la agravare. Se poate chiar pierde lupta”, spune Alexandru Roman.

Ca să obţină un medicament de ultimă generaţie, deci scump, pacientul primeşte de la medicul său un dosar pe care trebuie să îl depună la Casa de Sănătate. Apoi aşteaptă decizia unei comisii de specialişti.

Dacă primeşte aprobarea, medicul scrie reţeta cu care bolnavul ia tratamentul de la farmacie.

Deşi reprezentanţii CNAS susţin că membrii comisiilor se întâlnesc lunar, sau chiar mai des dacă e nevoie, unii pacienţi aşteaptă chiar şi două luni aprobarea dosarului.

Au fost situaţii când nu s-a putut iniţia tratament cu moleculă inovativă. S-a iniţiat tratamentul disponibil pentru acel pacient şi în anumite cazuri mai grave, până la obţinerea aprobării, pacientul a decedat„, a explicat pentru Ştirile TVR Horia Bumbea, medic hematolog Spitalul Universitar.

Guvernul a decis ca de la 1 martie dosarele să nu mai fie aprobate de aceste comisii. Practic, medicii vor putea prescrie direct medicamentele.

Executivul nu a anunţat încă dacă va aloca fonduri suplimentare pentru tratamentele inovative.

Sperăm să nu se ajungă în situaţia în care vor apărea liste de aşteptare (…) Dacă e o situaţie în care se trimit într-o lună 1000 de dosare şi nu pot fi aprobate şi apare o listă lungă şi la un moment dat se termină banii, ce se întâmplă cu acei oameni?„, întreabă Marinela Debu, preşedinta Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice.

Jurnaliştii de la Rise Project au făcut anul trecut o anchetă din care a rezultat că statul român decontează uneori medicamente scumpe care nu ajung niciodată la bolnavi, cu toate că acest proces e controlat acum de comisiile Casei de Sănătate.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite