Medicamente vitale, în risc de dispariție. Producătorii spun că taxa clawback pune în pericol tratamentele ieftine

22 mai 2018, 19:00

Peste 2000 de medicamente au dispărut din ţară, în ultimii ani. Şi pentru câteva sute s-a anunţat oficial că vor lipsi de pe piaţa cu cele mai mici preţuri din Europa.

Producătorii spun că vor fi obligaţi să retragă peste 2300 de medicamente, dacă nu vor mai putea  susţine costurile de producţie.

Captoprilul, furosemidul, indapamida, gentamicina, ranitidina, tamoxifenul şi cisplatina sunt doar câteva exemple.

Producătorii spun că fabricile din ţară pot fi închise din cauza taxei clawback, percepută pentru consumul de medicamente peste bugetul aprobat. Un buget rămas aproape la fel ca în 2012. Între timp, pe lista compensatelor au fost introduse multe terapii noi.

Iar produsele ieftine au fost taxate şi pentru cele scumpe. Taxa a ajuns să reprezinte o treime din preţul de producător, în cazul medicamentelor care costă sub 50 de lei.

Producătorii de generice cer o taxă diferenţiată după preţul de referinţă: să fie mai mică povara pentru medicamentele ieftine.

La minister, un grup de lucru discută soluţiile.

Pentru criza imunoglobulinei, soluţia a fost eliminarea taxei clawback. Şi preţurile imunoglobuinelor aduse prin UNIFARM sunt cu până la un sfert mai mari.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite