Medicamente pentru boli grave, doar pe bani. Pacienții cer să fie compensate urgent și terapiile care au avizele necesare

Pacienţi cu boli grave, inclusiv cancer, cer să fie incluse la compensare şi medicamentele care i-ar putea salva, mai ales că acum există buget. Mai multe terapii au toate avizele pentru a fi plătite de stat. Unele aşteaptă însă chiar din 2017 includerea pe lista gratuităţilor. Disperaţi că nu au mii de euro pe lună pentru medicamente, unii se tratează doar pe jumătate. Și asta cu ajutorul oamenilor impresionaţi de suferinţă.

20 Martie 2019, 21:24 (actualizat 20 Martie 2019, 21:56) Știrile TVR |
Medicamente pentru boli grave, doar pe bani
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Vlad are 39 de ani şi un cancer limfatic. A trecut prin stări cumplite în cei 16 ani de când are limfom Hodgkin. Terapiile obişnuite nu-l mai ajută. Există una care l-ar putea ajuta, dar costă 32.000 de lei pe lună. Imposibil de plătit din salariul său de profesor de geografie în Negreşti-Oaş. A primit o şansă de la elevii săi şi de la alţi oameni din oraş.

Vlad Ghișe, pacient cu limfom Hodgkin din Negrești-Oaș: "Cu ajutorul comunităţii, reuşesc să-mi achiziţionez o doză incompletă, o dată la două săptămâni. Deja am trei luni de când fac. Mulţumesc comunităţii".

Omul spune că tratamentul, chiar şi înjumătăţit, i-a schimbat radical viaţa.

Vlad Ghișe, pacient cu limfom Hodgkin din Negrești-Oaș: "Am putut să mă întorc la serviciu. Dacă reuşim să reintrăm în activitate, speranţele cresc vertiginos".

Vlad a făcut sute de kilometri până în Capitală, ca să ceară sprijinul Ministerului Sănătăţii. Ca el, şi alţi pacienţi cu boli grave vor ca medicamentele salvatoare să fie incluse urgent pe lista gratuităţilor, mai ales că au de mult timp toate avizele necesare pentru compensare.

Radu Gănescu, președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice - COPAC: "Timpul pacienţilor este foarte limitat. Aşteptăm multe din aceste medicamente din 2017".

Fără terapia necesară, cei cu forme grave de boli inflamatorii intestinale riscă să rămână fără colon.

Isabella Grosu, președintele Asociației Pacienților cu Boli Inflamatorii Intestinale: "Ajungând la statutul de persoane purtătoare de stomă, îi trimitem din start într-un statut de persoană cu handicap, care generează o mulţime de alte cheltuieli".

Oficialii ministerului spun că vor să includă peste 20 de medicamente pe lista celor compensate, dar eşalonat. Decizia depinde de bugetul care va fi primit zilele acestea de la Finanţe.

Cristian Grasu, secretar de stat în Ministerul Sănătății: "În funcţie de priorităţi, care sunt cele mai fierbinţi puncte de pe această listă, o să le aprobăm. Cu tot regretul, nu putem să le introducem pe toate în aceeaşi modificare".

Cezar Irimia, președintele Asociației Pacienților Cronici din România: "Mă duce cu gândul că trebuie să apelăm, din nou, la instanțe".

Încă trei pacienţi au dat în judecată statul, după primul caz de anul acesta care a obţinut în instanţă tratamentul gratuit. Autorităţile trebuie să răspundă în 90 de zile cererii de includere la compensare a unui medicament. Termenul legal nu este însă respectat.

La Agenţia Medicamentului, 69 de dosare aşteaptă răspunsul, unele - chiar de aproape doi ani. Între ele sunt şapte medicamente orfane, pentru boli rare - evaluate acum cu prioritate. Compensarea depinde însă de o hotărâre de guvern.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN SOCIAL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 35°C 35°C
IASI 35°C 33°C
CLUJ 31°C 32°C
CONSTANTA 28°C 28°C
CRAIOVA 32°C 32°C
BRASOV 29°C 29°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI