Medicamente esențiale au început să dispară, din cauza scumpirii utilităților și a materiilor prime. Producătorii cer autorităților să recalculeze prețurile

28 octombrie 2022, 18:30

Costurile cu utilitățile, materiile prime și materialele folosite pentru fabricarea medicamentelor în România sunt chiar şi de patru ori mai mari față de anul trecut, spun producătorii locali.

Paracetamolul costă mai mult cu aproape 300 % (278 %). Un medicament pentru convulsii s-a scumpit de aproape trei ori (cu 197%).

Şi prețurile materiilor prime sunt de două-trei ori mai mari. Guma arabică, de exemplu, folosită în producție, s-a scumpit cu aproape 1.600 %.

Se adaugă scumpirile-record, din ultimii doi ani, la energie electrică și gaze naturale, şi de aproape 300 %, spun producătorii din România.

Dragoș Damian, director executiv, Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România: În contextul creșterii exorbitante, există riscul să trebuiască să scoatem din fabricație anumite medicamente. După creșterea prețului la utilități au devenit nerentabile.

Bolnavii sunt deja loviţi de ani buni de lipsa unor medicamente esenţiale pentru boli de inimă, cancer, afecţiuni la tiroidă şi nu numai. Iar criza s-a tot adâncit.

Radu Gănescu, președinte, Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice: Orice pacient care nu are tratament nu va face altceva decât să şi-l întrerupă, să-şi agraveze boala, să aibă complicaţii, să ajungă în sistemul de sănătate cu cheltuieli mai mari pentru toată lumea, eventual cu pierderi de vieţi.

Peste 650 de medicamente au dispărut din România, în ultimii 6 ani, definitiv sau temporar, potrivit notificărilor transmise autorităţilor de către producători. În cele mai multe cazuri, deţinătorii autorizaţiilor de punere pe piaţă au invocat motive comerciale.

Producătorii de medicamente s-au tot plâns că statul le-a impus cele mai mici preţuri din Europa, cu impact negativ şi asupra afacerilor din alte ţări. În plus, plătesc şi o taxă clawback mare pentru consumul peste bugetul alocat. Fabricile le cer autorităţilor să schimbe urgent modul de calcul al preţurilor, ca să acopere măcar o parte din cheltuieli.

Dragoș Damian, director executiv, Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România: Haideți să avem o creștere pentru anumite medicamente, să facem excepții și derogări ca să creștem cu inflația cu 15%. Un medicament care e 10 lei va fi 11,5 lei. Nu se face o gaură în cer, dar medicamentul rămâne pe piață. Să vă dau un exemplu: am cerut ca un medicament esențial în epilepsie de la 5 lei să îl facem 8 lei.

La Ministerul Sănătăţii, se lucrează de câteva săptămâni la o soluţie.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății: Încercăm să găsim un mod de calcul al preţului care să nu descurajeze prezenţa pe piaţă a medicamentelor generice. Trebuie să discutăm puţin şi despre modul de calcul al clawback-ului.

Trei sferturi dintre medicamentele folosite în România sunt generice, adică echivalente ale produselor originale. Și sunt mai ieftine.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite