Un medic american voluntar, în vârstă de 33 de ani, a fost ucis în estul Ucrainei. Organizația GoDocs: Moartea lui Pete subliniază efectul devastator pe care îl are războiul asupra civililor și importanța ajutorului umanitar și medical

Pete Reed
Pete Reed
4 februarie 2023, 14:53

Medicul american a fost ucis în timp se afla pe linia frontului din Ucraina, la doar câteva săptămâni după ce sosise  în țară.

Pete Reed a fost ucis joi în timp ce ajuta la evacuarea civililor, în orașul estic Bahmut, devenit un focar al luptelor aprige. Vehiculul său a fost lovit de o rachetă și potrivit Kyiv Independent, în atac au fost rănite alte cinci persoane. În ultimele săptămâni, Bahmut și orașul învecinat Soledar au fost vizate de bombardamente intense și de atacuri la sol din partea trupelor ruse și a mercenarilor Wagner.

Reed s-a alăturat Global Outreach Doctors în ianuarie în calitate de director pe țară al organizației umanitare non-profit de voluntariat pentru Ucraina, potrivit CEO-ului GoDoc, Andrew Lustig, care a detaliat experiențele lui Reed într-o postare de bun venit, luna trecută. Reed a ajuns în Ucraina în a doua săptămână a lunii ianuarie, precizează sursa citată.

Reed, originar din Bordentown, New Jersey, a fost pușcaș al Corpului Marin al SUA și a servit în două rânduri în Helmand, Afganistan. După ce a părăsit serviciul, Reed a lucrat ca instructor de schi în Wyoming.

A lucrat  apoi a lucrat cu organizația de răspuns la dezastre Team Rubicon, după ce uraganul Sandy i-a lovit statul natal în 2012.

La sfârșitul anului 2015, în timpul apogeului „războiului împotriva terorii” global împotriva Statului Islamic, Reed a început operațiunile de pregătire medicală în nordul Irakului.  A lucrat alături de forțele speciale irakiene în timpul bătăliei de la Mosul, când acestea au încercat să recucerească orașul irakian de la Statul Islamic.

În Irak, Reed a tratat peste 10.000 de pacienți, de la vârstnici la copii de până în cinci ani.

Ulterior, Reed a co-fondat și a condus  Global Response Medicine  (GRM), un ONG medical internațional condus de veterani care oferă îngrijiri de urgență pe diverse linii de front. Cu GRM, Reed a participat la operațiuni de urgență în Irak, Yemen, Siria și Polonia.

Potrivit lui Lustig, Reed a considerat înființarea GRM drept „cea mai mare realizare a vieții sale”.

Vineri, GRM a scris pe Twitter că „Pete a fost piatra de bază a GRM”.

„Era genul de nebun bun”, a declarat fratele său, Chandler Reed, pentru Fox News. „S-a pus dezinteresat în pericol tot timpul pentru a-i ajuta pe ceilalți.”

GoDocs a declarat pentru The Guardian: „Echipa GoDocs este devastată de această știre, la fel ca și partenerii noștri de ajutor umanitar din Ucraina și din întreaga lume. Pete a fost un far al muncii umanitare – un vizionar incredibil, un lider, un furnizor de îngrijire plin de compasiune și o inspirație pentru noi toți. Și-a dedicat dezinteresat viața în serviciul altora, în special celor afectați de dezastre și război. Pete a realizat mai multe în cei 33 de ani ai săi decât majoritatea dintre noi în întreaga noastră viață. El lasă în urmă o moștenire incredibilă.”

„Moartea lui Pete subliniază efectul devastator pe care îl are războiul asupra civililor nevinovați și subliniază importanța ajutorului umanitar și medical pentru comunitățile afectate. GoDocs se angajează să desfășoare această activitate în întreaga lume în onoarea lui Pete”, a adăugat organziația.

Cel puțin șapte americani – inclusiv luptători voluntari – au murit în Ucraina de când Rusia a lansat invazia pe 24 februarie anul trecut.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite